7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantepte

7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantepte başladı -İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş: -Burada dünya barışına önemli katkı sunacağımıza inanıyorum -Hazreti Mevlananın bir sözü vardı, Aynı dili


GAZİANTEP (A.A) - İpekyolu Belediye Başkanları Forumunun 7ncisi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde başladı.
     Zeugma Kültür ve Kongre Merkezinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin de katılımıyla gerçekleştirilen forum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla açıldı.
     Dünya Vatandaşlar Örgütü (WCO) ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, programın açılışında bugünün çok tarihsel bir gün olduğunu ifade ederek, Hepimiz açısından unutamayacağımız bir gün dedi.
     Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcının Gaziantepe geldiklerini aktaran Kwaak, Burada sizler gelecek nesiller için küresel medeniyetler yolunu açıyorsunuz. 21. yüzyılın Marko Polosusunuz dedi.
     WCOnun geliştirdiği yerelleşme ve yönetişim kavramları hakkında bilgi veren Kwaak, şöyle konuştu:
     Birincisi yerelleşme, birçok insan kaçınılmaz olarak küreselleşmeden bahsediyor. Tabii ki bunlardan bahsederken yerel, benzersiz, özellikle kültür ve doğanın özellikleri gözardı edilebiliyor. Dünya üzerinde birbiriyle aynı olan iki yer yok. İkincisi, yönetişim, genel bir konsepttir ve bu küresel medeniyetler ve vatandaşlar konseptinde her vatandaşın kendine özgü bir yaşamı vardır. Hepsine hizmet sunmak gerekir. Dünya Vatandaşlar Örgütü herkese hizmet sunulmasını öngörüyor. Gaziantep, bunu uyguluyor.
     Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da İpekyolunun bir barış tarihi olduğunu ifade etti. Yolların insanı buluşturduğunu kaydeden Arıboğan, Bizler insanı ayrıştıran şeyleri biliyoruz ama buluşturan şeylere kafa yormadık. Dostlarımızla fazla hemhal olamadık, düşmanlarımızı tanıdık hep. Bir barış tarihini oluşturabilmek hepimizin vazifesi, bu yeni dünya kurma adına önemli. Medeniyet doğudan doğmuştur, medeniyetin beşiği doğudur diye konuştu.
    
     -Hedef dünya barışına katkı sağlamak
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise Gaziantepin tarihi İpekyolunun tam ortasında bulunduğuna dikkati çekti.
     Suriyedeki olaylara da değinen ve İpekyolu üzerinde bulunan Halep ve Şamın adeta yakılıp yıkıldığını dile getiren Güzelbey, Orada insanlık dramı yanında tarih ve kültür de yok ediliyor. Bu toplantının bir fırsat olmasını diliyorum. Hedefimiz dünya barışına katkı sağlamak. Dünya barışı için bu toplantının hayırlı olmasını ve dünya barışına katkı sağlamasını diliyorum görüşlerini aktardı.
     İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş da toplantının çok anlamlı olduğunu söyledi. Toplantıyı iki açıdan değerlendirdiğini belirten Topbaş, şöyle konuştu:
     Günümüz dünyasında tanıklık ettiğimiz bir olgu var. Dönemimizde dünyada küresel ve bölgesel güç dengeleri yer değiştiriyor. Bulutların yer değiştirmesi gibi ekonomik güçler de yer değiştirmeye başladı. Bunun önemli işaretleri var. Yeni bir hareketlilik ortaya çıkmakta. Burada dünya barışına önemli katkı sunacağımıza inanıyorum.
     Geçmişte site devletleri olduğunu ve şehirlerin önemli bir güç konumunda bulunduğunu ifade eden Topbaş, Günümüz dünyasında hızla şehirleşen bir dünyada kentlerin yönetimi önem arz ediyor. Artık ülkelerin mücadelesi bir tarafta kaldı. Her şeyden önce biz insanız. Hazreti Mevlananın bir sözü vardı, Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır diye. Dünyaya bunun bir mesaj olmasını diliyorum dedi.
     Gaziantep Valisi Erdal Ata ise birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bu toprakların Anadoluya önemli kültür zenginlikleri kazandırdığını vurguladı, katılımcılara Gaziantep hakkında bilgi verdi.
     Pazar gününe kadar devam edecek foruma 30 ülkeden 120 yabancı konuk katılıyor.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber 7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantepte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER