Afroditin güzelliğine kavuştuğu suda şifa arıyorlar

Afroditin güzelliğine kavuştuğu suda şifa arıyorlar -Bakanlar Kurulu kararıyla 1993te Termal Turizm Merkezi ilan edilen Balıkesirin Güre beldesi, mitolojiye göre Afroditin cüzzama yakalandıktan sonra eski güzelliğine kavuştuğ


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Bakanlar Kurulu kararıyla 1993te Termal Turizm Merkezi ilan edilen Güre, mitolojiye göre Afroditin cüzzam hastalığına yakalandıktan sonra eski güzelliğine kavuştuğu kaplıcalarıyla tanınıyor, ilgi görüyor.
     Edremit Körfezinin termal turizm beldesi Gürenin, kadın hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, romatizma, kireçlenme ve böbrek taşına karşı iyi gelen kaplıca sularına ilgi giderek artıyor.
     Mitolojide, güzellik tanrıçası Afroditin cüzzam hastalığına yakalandıktan sonra Güredeki kaplıcalarda yıkanarak eski güzelliğine tekrar kavuştuğu dile getiriliyor. Yüzlerce yıldır şifa dağıtan belde, özellikle son yıllarda siyasetçilerin de bulunduğu yerli ve yabancıların gözde mekanları arasında önemli yer tutuyor.
     Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Homerosun yazdığı İlyada Destanının büyük bölümünde Gürenin sınırlarından bahsedildiğini belirterek, Kazdağlarının Sarıkız Zirvesindeki Kartal Çimeni denilen yerdeki çeşmede Zeusun doğduktan sonra annesi tarafından yıkandığı anlatılır. İlyadaya göre Zeus da Gürelidir. Mitolojik çağlardan bugüne kadar Güre, her zaman önemli konumda bulunmuş dedi.
     Yaz ve kış aylarında her zaman ilgi gören beldelerindeki gelişmenin, son yıllarda olduğunu anlatan Saka, şöyle konuştu:
     Gürenin geldiği nokta çok önemli. Güre, mitolojide de ılıca manasına gelen bir kentin üzerine kurulan yer. Güreyi geçmişindeki ününe uygun bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Güre bölgesini içine alan ilk imar planları 1988de yapıldı. O günden sonra Gürenin termal turizm tesisi olması konusunda girişimlerimiz oldu. 1993te Bakanlar Kurulu kararıyla, İzmirden İstanbula kadar olan bölgede sadece Güre, Termal Turizm Merkezi haline geldi. Ardından daha kapsamlı çalışmalar yürütmeye başladık.
    
     -Hedef 15 bin yatak kapasitesi-
    
     Saka, son yıllardaki yatırımlarla 3 otel ve 1 devre tatil tesisiyle yatak kapasitesinin 2 bin 500e ulaştığını ifade ederek, Bu sayı, birkaç yılda 6 bini bulacak. 4 yıl içinde de 10 binlerin üzerine çıkarız. Hedefimiz 15 bin yatak kapasitesi. Bu 15 bin yatak kapasitesi sayesinde, yapımı süren balıkçı barınağı (yat limanı) ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı daha etkin çalışacak dedi.
     Adım adım bu noktaya geldiklerini ve çok daha iyi konuma ulaşacaklarını vurgulayan Saka, Körfezin turizmde lokomotifi olacaklarını bildirdi.
     Şifa arayanların Güreyi tercih ettiğini, Japonya, Rusya, Kore ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda turistin geldiğini dile getiren Saka, Özellikle yabancılar Güreyi mitolojide geçmesiyle biliyor. Afroditin güzellik suyundan yıkanmak için geliyorlar. Birçoğu geldiğinde bunu özellikle soruyor diye konuştu.
    
     -Siyasetçiler de Güreyi tercih ediyor-
    
     Saka, Gürede yapılan bir kazıda M.Ö 2. yüzyıldan antik bir hamama ulaşıldığını belirterek, bu hamamın, Gürenin yüzlerce yıl şifa dağıtan bir merkez olduğunu gösterdiğini söyledi.
     Sadece kaplıcanın yeterli olmayacağını belirten Saka, şunları kaydetti:
     Gürenin suyu önemli ama bulunduğu konumun etkisini unutmamak lazım. 11 kilometrelik sahilin 10 kilometresi halka açık. bunun 5-6 kilometresi sahil yürüyüş bandı şeklinde düzenlendi. Gürede tesis yapılabilecek bakir alanlar bol miktarda var. Çevreyi gezin, tarihi dokusunu koruyabilmiş tek yerleşim yeri burasıdır. Doğal dokuyu kullanabiliyorsunuz. Doğayla iç içe bir belde. Deniz-kum-güneş, Gürede sağlıkla birleşmiş durumda. Kazdağlarının eteklerinde doğasıyla büyüleyici bir noktada. Birçok siyasetçi de Güreye geliyor. Devre tatilleri ve yazlıklarıyla 167 milletvekili Edremit Körfezini tercih ediyor. Bunların önemli bölümünün tercihi Güre. Burada Meclis toplantısı bile yapabiliriz.
     Saka, Güredeki tesislerin farklı güzellik reçeteleri uyguladığını belirterek, Kaplıca suyu ile şifa bulan özellikle kadınlar, güzelliğini de ihmal etmiyor. Kahve masajıyla selülitlerinden kurtulan kadınların cildi yenileniyor. Kese ve köpük masajı, ayak detoksu, aromaterapi masajı, yüz maskeleri, Hint baş masajı gibi birçok güzellik uygulaması yapılıyor. Güreye gelenler kesinlikle boş dönmez dedi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Afroditin güzelliğine kavuştuğu suda şifa arıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER