Anne Sütü Bankası Projesi, toplumsal yarar

Anne Sütü Bankası Projesi, toplumsal yarar sağlayacak -TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekuklu: -Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilmesi planlanan proje, sık doğum yapan, sütü olmayan ve bebeğini besleyemeyecek annelerin


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, Anne Sütü Bankası Projesinin, sık doğum yapan ve sütü olmayan annelerin bebekleri için yararlı olacağını söyledi.
     Ekuklu, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan Anne Sütü Bankası Projesini toplumsal yararlılığı yüksek bir proje olarak değerlendirdi.
     Büyüme ve gelişim sorunu yaşayan bebeklerin mutlaka anne sütü alması gerektiğini belirten Ekuklu, Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilmesi planlanan proje, sık doğum yapan, sütü olmayan ve bebeğini besleyemeyecek annelerin bebeklerinin de anne sütü alması bakımından oldukça yararlı bir program dedi.
    
     -Süt, anne ile bebek arasında duygusal bağ oluşturuyor-
    
     Ekuklu, anne sütünün, anne ile bebek arasında psikolojik yakınlık sağlaması açısından da önemli olduğunu ve emziren annelerin meme kanserine daha az yakalandıklarını söyledi.
     Anne sütünün kesilmesi durumunda bebeklerin bazı hastalıklara yakalanabileceğini ifade eden Ekuklu, genellikle anne sütünün kesilmesinin ardından bebeklerde ishal, solunum yolu enfeksiyonları, alerjik ve sindirim sistemi hastalıklarının ortaya çıktığını kaydetti.
     Ağlayan bebeklerin sütle doyamadığı düşüncesinin yanlış olduğunu aktaran Ekuklu, şöyle devam etti:
     Bir bebek ek gıdaya başlamışsa annesini daha az emer. Çünkü daha kolay bir yoldan daha çok gıda maddesi almış olur. Anneden süt alması için çok uğraşması gerekiyor, oysa hazır biberonlardan çok küçük bir eforla daha fazla sütü alabiliyor. Bebekler bunu fark eder ve annelerini daha az emmeye başlar. Daha az emince de annenin sütü azalır.
     Öte yandan, süt, anne ile bebek arasında duygusal bağ oluşturuyor. Onun için ilk 4 ay istisnai bir durum yoksa her annenin sütü mutlaka bebeğine yeter. Su bile vermeye gerek yoktur. Belki dördüncü aydan sonra yavaş yavaş uygun ek gıdalara geçilebilir diye konuştu.
     Ekuklu, projenin hayata geçmesiyle anne sütüne ilişkin sorunların ortadan kalkacağını ve bebeklerin anne sütü alarak gelişeceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Anne Sütü Bankası Projesi, toplumsal yarar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER