Antibiyotiğin çocuklara yararı yok

Antibiyotiğin çocuklara yararı yok -Dr. Hüseyin Cem Öcal: -Okula giden bir çocuk yılda yaklaşık 7 kez soğuk algınlığı geçirmektedir. Antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Burun tıkanıklığı için damlalar önerilmekte


İSTANBUL (A.A) - Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden uzman doktor Hüseyin Cem Öcal, okula giden bir çocuğun yılda yaklaşık 7 kez soğuk algınlığı geçirdiğini belirterek, antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı olmadığını, burun tıkanıklığı için damla önerdiklerini belirtti.
     Öcal, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda kış mevsiminde görülen hastalıklar konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Kış mevsiminde çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü belirten Öcal, Çocukların okul veya kreş gibi ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlaması bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebepleri arasında henüz bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları yer almaktadır ifadelerini kullandı.
     Çocukların yılda 6-7 kez soğuk algınlığına yakalandığına dikkati çeken Öcal, soğuk algınlığının genellikle virüsler tarafından oluştuğunu bildirdi.
     Toplumda en sık görülen hastalığın akut enfeksiyon olduğunu bildiren Öcal, şunları kaydetti:
     Okula giden bir çocuk yılda yaklaşık 7 kez soğuk algınlığı geçirmektedir. Bu hastalığın bulaşması, hasta çocuğun öksürme ve hapşırmasıyla direkt temas veya çocuğun salgılarına temas etmiş eşyalar yoluyla olmaktadır. Boğaz ağrısı, kaşıntısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük ve hafif ateş belirtiler arasında yer alır. Genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşme sağlanmaktadır. Antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Burun tıkanıklığı için burun damlaları önerilmektedir. C vitamini, ekinezya, propolis, çinko gibi soğuk algınlığında sık kullanılan desteklerin hiçbirinin etkinliği kanıtlanmamıştır.
     Orta kulak iltihabının da çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklardan biri olduğuna işaret eden Hüseyin Cem Öcal, 2-3 yaşına kadar çocukların büyük bölümünün en az bir kere orta kulak iltihabı geçirdiğini aktardı.
     Çocuklarda görülen diğer hastalıklara da değinen Öcal, Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için çocuklara hijyen kuralları öğretilmeli, özellikle yemek öncesi ve tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, çocukların beslenmelerinin eksiksiz ve aşılarının tam olmasına dikkat edilmeli, çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalıdır bilgisini verdi.
    
     Muhabir: Berin Alpaslan Gökçe
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Antibiyotiğin çocuklara yararı yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER