Arap Birliği Mersinde etkinliği

Arap Birliği Mersinde etkinliği -Ekonomi Bakanı Çağlayan: Arap ülkeleriyle, İslam işbirliği teşkilatıyla olan ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Gitmemiz gereken daha çok yol var -Neden biz kendi aramızdaki t


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Arap ülkeleriyle, İslam işbirliği teşkilatıyla olan ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Gitmemiz gereken daha çok yol var dedi.
     Çağlayan, Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneğinin (TURAB) organize ettiği Arap Birliği Mersinde etkinliği için kentte bulunan 10 büyükelçi ile bazı diplomatlarla, akşam yemeğinde bir araya geldi. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Arap dünyasının büyükelçilerini ve diplomatlarını Mersinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Yoğun programından bahseden Çağlayan, Sizlerle daha geniş bir zamanda bir araya gelmek isterdim. Arap ülkeleriyle, İslam işbirliği teşkilatıyla olan ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Gitmemiz gereken daha çok yol var. Sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Allah bizim birlik ve beraberliğimizi bozdurmasın diye konuştu.
     Çağlayan, gelecek dönemde yapılması gereken şeyler, alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, İslam İşbirliği Teşkilatına üye 57 ülke var. Dünya nüfusunun 4te 1ine sahibiz. Yani dünyada yaşayan her 4 kişiden 1i Müslüman, şükürler olsun. Dünyadaki toplam kara parçalarının 3te 1ine sahibiz. Ama dünya ekonomisindeki yerimiz ise maalesef bu büyüklüğümüzü izah etmekten son derece uzaktır ifadelerini kullandı.
     Maalesef 57 İslam ülkesi olarak dünya ekonomisindeki payımız yüzde 6-7 gibi çok düşük seviyede diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Dünya ihracatında aldığımız pay da yine son derece düşük. İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretlerinin hacmi, toplam ticaretlerinin içinde maalesef sadece yüzde 16sı. Bakın biz kendi aramızda yüzde 16lık bir ticaret hacmine sahipken, ABnin kendi içindeki ticaret hacmi yüzde 75lerdir. Bu bize çok düşünmemiz gerektiğini, birlikte ve beraber hareket etmemiz gerektiğini gösteren en önemli gelişmedir. Neden biz kendi aramızdaki ticaret hacmini AB gibi yüzde 40lara, 50lere çıkartmıyoruz- Niye dünya ekonomisinde söz sahibi olmayalım- Niye dünya ticaretindeki payımızı yüzde 20lere 30lara çıkartmayalım- İşte gün birlik ve beraberlik günü. Bir olalım, beraber olalım, iri olalım ve diri olalım. Evelallah biz bunları başarırız. Bu konuda Türkiye olarak her türlü yardıma hazırız. Un var, şeker var, yağ var hadi gelin helvayı birlikte yapalım.
     Yemeğe Suudi Arabistan, Kuveyt, Filistin, Bahreyn, Umman, Mısır, Moritanya, Somali, Ürdün ve Lübnanın Ankara büyükelçileri ile ile bazı ülkelerin diplomatları katıldı.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Arap Birliği Mersinde etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER