Ayçiçeği kanolanın gölgesinde kaldı

Ayçiçeği kanolanın gölgesinde kaldı -Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sarı: -Türkiye kendine yetecek miktarda ayçiçeği üretir ancak kanola desteği ile ayçiçeği desteği yer değiştirilmeli (Fotoğraflı - Görü


TEKİRDAĞ (A.A) - Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı, Türkiye, kendine yetecek miktarda ayçiçeği üretir, ancak kanola desteği ile ayçiçeği desteği yer değiştirilmeli dedi.
     Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede üretilen ayçiçeğinin yüzde 35inin, kanolanın ise yaklaşık yüzde 65inin Tekirdağda üretildiğini, yağlık ürünlerin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu belirtti.
     Türkiyede kanola üretimine verilen desteğin ayçiçeği üretimine verilen destekten fazla olduğunu, bu durumun üreticiyi kanola üretimine yönlendirdiğini anlatan Sarı, şunları söyledi:
     Türkiyede üretilen ayçiçeği, ülkenin ayçiçek yağı ihtiyacını karşılamıyor. Türkiye, kendine yetecek miktarda ayçiçeği üretir ancak kanola desteği ile ayçiçeği desteği yer değiştirilmeli. Bu nedenle ayçiçeği üretimi ciddi olarak desteklenildiği takdirde bunun hem ülke ekonomisine hem de bu işi yapan üreticilerimize katkı sağladığı inancındayız.
     Türkiye kendi ayçiçeğini üretmeli ve ayçiçeği üretiminden elde edilecek yağla dışa bağımlılığımız giderilmeli. Kanola bitkisel yağların içerisinde bir alternatif. Ama asla bunu bir kurtarıcı olarak görmüyoruz. Kanola yağının üretimine sadece biyodizelde, akaryakıtın içerisinde kullanılması koşuluyla evet diyoruz. Türkiye bugün neredeyse bir milyon tona yakın yağ tüketen bir ülke. Yağ seven bir milletiz. Onun için de desteklemelerin ayçiçeği lehine olması şeklinde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
    
     -5 milyon ton ayçiçeği işleme kapasitemiz var-
    
     Sarı, Türkiyede yılda yaklaşık 1 milyon ton ayçiçeği üretildiğini ve bunlardan yaklaşık 400 ton yağ elde edildiğini belirtti.
     Türkiyedeki yağ fabrikalarında 5,5 milyon ton ayçiçeğinin işlenebileceğini anlatan Sarı, Türkiyede üretilen ayçiçeğin ülkenin yağ ihtiyacını karşılamadığını, desteklemenin ayçiçeği lehine döndürüldüğü zaman bir iki yıl içerisinde dışa bağımlılıklarının ortadan kalkacağını ileri sürdü.
    
     Muhabir: Yavuz Karaduman
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Ayçiçeği kanolanın gölgesinde kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER