Barış, geleneksel çocuk oyunlarıyla dile gelecek

Barış, geleneksel çocuk oyunlarıyla dile gelecek -Malatya Türk Telekom Ortaokulunun hazırladığı ve 4 AB ülkesinden okulların ortak olduğu Benimle oynar mısın- projesiyle, geleneksel çocuk oyunları tanıtılarak dünya barışına katkı


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - Malatya Türk Telekom Ortaokulunun hazırladığı ve Avrupa Birliği (AB) üyesi 4 ülkeden okulların ortak olduğu Benimle oynar mısın- projesiyle, geleneksel çocuk oyunları tanıtılarak dünya barışına katkı sağlanması amaçlanıyor.
     Okul müdürü Ahmet Yıldızhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı Ulusal Ajansa sundukları Benimle oynar mısın- projesinin kabul edilerek, 23 bin avro desteklendiğini belirtti.
     Projeyi sunarken AB ülkelerinden çalışmaya ortak aradıklarını anlatan Yıldızhan, İtalya, Polonya, İspanya ve Çek Cumhuriyetinden bu ortakları bulduklarını kaydetti.
     Yıldızhan, Projeyi yapılandırmak, proje gezilerinin tarihlerini belirlemek, okulda yapılması gereken çalışmalar hakkında ortak bir plan hazırlamak için ortaklarımızı Türkiyeye davet ettik. Davetimize icabet ettiler. 4 ülkeden 4 okulun öğretmenleri Malatyaya geldi. Böylece elektronik posta yoluyla irtibat kurduğumuz kişilerle görüşmüş olduk. İlk toplantımızı gerçekleştirdik. Planımızı yaptık. Kendilerine ülkemizi, ilimizi ve okulumuzu tanıttık diye konuştu.
     Proje etkinliklerinin 2014 yılının Haziran ayında sona ereceğini kaydeden Yıldızhan, Proje kapsamında 3 çocuğumuz, öğretmenleriyle 12-15 Mart 2013 tarihlerinde İtalyaya gidecek. Diğer ortaklarımız da aynı tarihlerde orada olacak. 4-7 Haziran 2013 tarihlerinde Polonyada, 1-4 Ekim 2013 tarihlerinde Çek Cumhuriyetinde, 3-7 Şubat 2014 tarihlerinde ise İspanyada olacaklar. En son projenin bitimine yakın, 3-7 Haziran 2014 tarihlerinde de Türkiyede toplanacağız. Böylece nihai raporumuzu sunarak projemizi sonuçlandırmış olacağız ifadelerini kullandı.
     Projeyle geleneksel çocuk oyunlarını tanıtmayı hedeflediklerini belirten Ahmet Yıldızhan, şöyle konuştu:
     Ortaklarımız da bu 2 yıl süresince kendi okullarında, çevresinde, bölgesinde geleneksel çocuk oyunlarını araştıracaklar. Unutulmaya yüz tutmuş veya teknolojik gelişmeyle birlikte oynanmayan, ev içindeki, sokaktaki bu oyunların 2 yıl boyunca okulların bahçesinde oynanmasını sağlayacaklar. Oyunlar oynanırken kamerayla kayıt altına da alınacak. Görüntülerde oyunun öyküsü, kuralları anlatılacak ve örnek oynamalar sergilenecek.
    
     -Barışın dili çocuk dili-
    
     Projenin geleneksel çocuk oyunlarının tanıtımının yanı sıra Türk çocuklarına da unutulmaya yüz tutmuş olan oyunları unutturmamayı, bu oyunların yeniden sokaklarda oynanır olmasını sağlamayı da amaçladığını aktaran Yıldızhan, Proje kapsamında en az 5 oyun tanıtmış olmamız gerekiyor. Biz de çocukluğumuzda oynamış olduğumuz oyunlardan aç kapıyı bezirgan başı, akşam ebesi, birdirbir, çember, çömel kurtul, deve cüce, el üstünde kimin eli var, ip atlama, köşe kapmaca, saklambaç, 7 taş, çelik çomak, uzun eşek gibi oyunları 2 yıl boyunca okulumuzda, çocuklarımıza oynatacağız. Şu anda başladık. Çocuklarımız beden eğitimi derslerinde bu oyunları oynuyorlar dedi.
     Bu oyunları tanıtmakla dünyaya da bir mesaj vermeye çalıştıkların bildiren Yıldızhan, şunları kaydetti:
     Dünyada barışın hakim olabilmesi için çocukları da oyun noktasında bir araya getirerek, barışın dilinin çocuk dili olduğunu, barışın yolunun oradan geçtiğini bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Projeyle farklı ülkelerin çocukları ilk defa birbirlerini görecek, birbirlerinin oyununu oynayacak, birbirlerinin dilini bilmiyorlarsa da işaret diliyle anlaşabilecekler. Umudumuz savaş olan ülkelerdeki çocuklar da böyle projeler içinde olsun. O çocukları da ağlayan değil de oynayan, gülen olarak görmek istiyoruz.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Barış, geleneksel çocuk oyunlarıyla dile gelecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER