Beyaz altın umut oldu

Beyaz altın umut oldu -İşlendikten sonra metrekaresinin yaklaşık 40 dolardan ihraç edilmesi nedeniyle sektörde Beyaz altın olarak adlandırılan mermer, Burdurda 400ü kadın yaklaşık 6 bin kişiye iş imkanı sağlıyor -Ege


BURDUR (A.A) - Gökmen Yüce - İşlendikten sonra metrekaresinin yaklaşık 40 dolardan ihraç edilmesi nedeniyle sektörde Beyaz altın olarak adlandırılan mermer, Burdurda 400ü kadın yaklaşık 6 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.
     Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Gür Mermer Firması Sahibi Ali Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce Burdurda dağların doğal taşla kaplı olduğunun anlaşıldığını söyledi.
     Bu durumun Türkiyede doğal taş sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların dikkatini çektiğini anlatan Gür, şu anda dağların büyük bölümünün sektörde faaliyet gösteren firmalar adına ruhsatlandırıldığını kaydetti.
     Burdur beji adı altında üretilen mermerin dünya markası haline geldiğini, fuarlarda ve dünyadaki pazarlarda en çok aranan ve satılan ürünler arasına girdiğini vurgulayan Gür, 29 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi.
     Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan verilere göre Burdurda 2011 yılında 163 milyon dolar ihracat yapıldığını, bunun 120 milyon dolarını doğal taş sektörünün gerçekleştirildiğine dikkati çeken Gür, bu yıl sonunda toplam ihracatın 185 milyon dolara, doğal taş sektörü ihracatının da 150 milyon dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
    
     -6 bin kişi istihdam edildi-
    
     Gür, Burdur ve çevresinde yaklaşık 100 mermer ocağı ile 100 mermer fabrikası bulunduğunu, ocaklardan çıkan doğal taşların işlendikten sonra dünya pazarına ihraç edildiğini dile getirdi.
     Burdurdaki mermer ocakları ve mermer fabrikalarında 400ü kadın yaklaşık 6 bin kişinin sigortalı olarak çalıştığını belirten Gür, İnşallah mermer ocakları ve fabrikaları yıl geçtikçe artacak, Burdurdaki firmalara ve çalışanlara daha çok iş imkanı sağlayacak dedi.
     Mermer sektörünün, nakliye sektörünü de geliştirdiğini dile getiren Gür, ocaklardan çıkan taşların ham satılması halinde Antalya ve İzmir limanlarından ihraç edildiğini söyledi.
     Gür, mermercilik sektörünü geliştirmek için fuarlara katılıp tanıtımlar yaptıklarını, dünya genelinde 17 yeni pazar bularak ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Brezilyadan Çine uzanan bir ihracat ağı kurduklarını anlatan Gür, Burdur bejine Burdurun beyaz altını diyebiliriz. Bu, çok uyan bir ifade. Gelecekte daha parlak günler bizi bekliyor diye konuştu.
    
     -Mermerin kadın işçileri-
    
     Mermer sektöründe yaklaşık 8 yıldır çalışan evli ve 3 çocuk sahibi Gönül Bağ, mermerde çalışma şartlarının zor olduğunu, ancak yıllar içinde alıştığını anlattı.
     Emekli olana kadar bu sektörde çalışmayı düşündüğünü belirten Bağ, Mermerde çalışmak zor, ama hayat da zor. Eşim de çalışıyor ancak yetmiyor bize. Kiradayız. Başka yerden gelirimiz de olmayınca bu işi meslek edindik. Şimdi seve seve yapıyoruz dedi.
     Bir süre çiftçilik yaptıktan sonra mermer sektöründe 3 yıl önce çalışmaya başlayan Hatice Doğan, 1i evli olan 4 çocuğu olduğunu söyledi. Mermer fabrikalarının kendisi gibi birçok kadının umudu olduğunu vurgulayan Doğan, çalışarak çocuklarına ekmek götürebildiğini belirtti.
     Bir mermer fabrikasında ürün sorumlusu olarak çalışan maden mühendisi Selma Çetinbaş da kadın işçilerin erkek işçilere göre daha azimli olduğunu söyledi. Kadın işçilerin daha uzun süreli çalıştıklarını, ancak zaman zaman devamsızlık problemi yaşadıklarını ifade eden Çetinbaş, şöyle konuştu:
     Kadın işçiler aynı zamanda anne oldukları için çocukları, eşleri bazen hasta oluyor. Gelen giden oluyor evlerine. O zaman sıkıntı oluyor. Onun haricinde erkeklerden çok daha iyi çalışıyorlar. Fiziksel olarak bazen sıkıntı oluyor, ama bu durumları bertaraf edip, kadın işçileri çalışabilecekleri alanlarda görevlendirmeye çaba gösteriyoruz.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Beyaz altın umut oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER