Binaların yüzde 90ında su yalıtımı yok

Binaların yüzde 90ında su yalıtımı yok -BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Karahan: Ülkemizdeki binaların yüzde 90ında su yalıtımı bulunmuyor ya da mevcut su yalıtımı yetersiz. Bu nedenle binalarımız deprem riskiyle karşı karşıya


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiyede binaların yüzde 90ında su yalıtımı yapılmadığını ya da mevcut su yalıtımının yetersiz olduğunu, bu nedenle binaların deprem riski taşıdığını söyledi.
     Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede su yalıtımı konusunun henüz binalarda zorunlu standart haline getirilmediğini belirterek, Bu nedenle Yapı Denetimi Kanununa su yalıtımının zorunluluk olarak eklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, binaları korozyondan yani paslanmaktan koruyor dedi.
     Paslanmanın, deprem karşısında binaları savunmasız bıraktığını ifade eden Karahan, Bu nedenle su yalıtımının binalarda zorunluluk olmasının toplumumuz için atılacak önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm sürecinin de bu açıdan önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. Yıkılan binaların yenileri inşa edilirken su yalıtımı yapılırsa bu binalar daha uzun ömürlü ve dayanıklı olacaktır diye konuştu.
     Karahan, binalarda su yalıtımı uygulamalarının Türkiyede yayınlanmış ilk kural standardı olan TS 11758-2ye uygun olmasının hayati önem taşıdığını anlatarak, şöyle devam etti:
     Bu noktada uygulamaların standartlara uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesi gerekiyor. Çünkü su yalıtımında doğru ürün seçimi kadar doğru uygulama da önemli. Biz teknik özellikleri gereği su geçirmezliği en iyi seviyelerde olan ve bu özelliğini bina ömrü boyunca koruyabilen bitümlü su yalıtımı örtülerini tavsiye ediyoruz. Ancak bina ömrü boyunca koruma sağlamak için bitümlü su yalıtımı örtüsü seçerken de mutlaka CE belgesi bulunan kaliteli ürünleri tercih etmek ve işin uzmanlarına uygulama yaptırmak gerekiyor.
    
     -Yalıtımsız binalar taşıma kapasitelerinin yüzde 66sını kaybediyor-
    
     Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarının çarpıcı bir tabloyu ortaya koyduğunu vurgulayan Karahan, şunları söyledi:
     Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 41.6sı binasında sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi gibi sorunlar olduğunun farkında. Bu oran aslında çok daha yüksek, çünkü binaların büyük bir çoğunluğunda su yalıtımı yetersiz. Binalarının çürüdüğünün farkında olan halk, çözümün su yalıtımı yaptırmak olduğunu ise bilmiyor. Bu nedenle küf ve rutubet kokusunun olduğu sağlıksız binalarda yaşamaya devam ediyor. Oysa su yalıtımı ile daha sağlıklı, konforlu ve güvenli binalar oluşturabiliriz.
     Karahan, binalardaki su yalıtımının yetersiz olmasının birçok soruna yol açtığını belirterek, Su yalıtımı olmayan binalarda küf ve rutubet kokusu, duvarlarda, tavanda siyah lekeler, sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçevesi gibi pek çok sorunla karşılaşılıyor. Ancak asıl büyük tehlike depreme karşı binanın dayanıksız hale gelmesi. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı duvarlarının içindeki demirler yıllar içinde paslanma nedeniyle çürüyor. Bina inşa edildikten 10 yıl sonra su yalıtımsız binalar taşıma kapasitelerinin yüzde 66sını kaybediyor dedi.
    
     -Su yalıtımının maliyeti bina maliyetinin yüzde 3ü kadar-
    
     Böylece binaların içten içe çürümeye başladığını ifade eden Karahan, Bu da depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor. Bu tespit İstanbulda 1999 depreminin ardından belediyenin yaptığı araştırmayla da raporlandı. Rapora göre, yıkılan binaların yaklaşık yüzde 70i paslanmanın etkisiyle yıkıldı ve can kaybına yol açtı. Paslanma oluşmasının en büyük sebebi ise binalarda su yalıtımının olmaması diye konuştu.
     Karahan, binaların yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış, banyo, tuvalet gibi ıslak bölgelerde su sızıntıları ve zemindeki basınçlı veya basınçsız yer altı suları nedeniyle suya maruz kaldığını anlatan Karahan, şunları kaydetti:
     Yapıya herhangi bir yoldan sızan su taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratıyor, yani yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden oluyor. Binaların suya ve neme karşı korunması için tek çözüm ise su yalıtımı. Nem ve nemin yol açtığı küf mekanlarda kötü kokuların oluşmasına ve bakterilerin üremesine neden oluyor. Bu havayı soluyan kişilerde alerji, astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski de oldukça yüksek.
     Ülkemizdeki binaların yüzde 90ında su yalıtımı bulunmuyor ya da mevcut su yalıtımı yetersiz. Bu nedenle binalarımız deprem riskiyle karşı karşıya. Su yalıtımının maliyeti aslında sanıldığı kadar yüksek de değil. İnşaat aşamasında bir binaya su yalıtımı yapılmasının maliyeti binanın toplam maliyetinin sadece yüzde 3ü kadar.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Binaların yüzde 90ında su yalıtımı yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER