Biyogaz Elektrik Santrali toplantısı

Biyogaz Elektrik Santrali toplantısı -Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bozkuş: Bu bölgelerde elektrik santralleri kurulmalı. Karsın Selim ilçesinde bu çalışma tamamlandı ve yakında faaliyet


IĞDIR (A.A) - Iğdırda Mısır Silajı İle Çalışan Biyogaz Elektrik Santrali konulu toplantı düzenlendi.
     Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürülüğü tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası Konferansa Salonunda düzenlenen toplantıya, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan, ITSO Başkanı Kamil Arslan, Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Frof. Dr. Cevdet Bozkuş ve kentte mısır üreticiliği yapan çiftçiler katıldı.
     Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan, mısırın önemli bir besin maddesi olduğunu belirterek, ekmek yapımı, çerezlik, sıvı yağ, glikoz ve yem sanayisinde de kullanıldığını söyledi.
     Dünyada mısır üretiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Eraslan, Mısır dünyada buğdaydan sonra en çok üretimi yapılan tahıl ürünüdür. Türkiyede mısırın üretim miktarında son 10 yıl içerisinde dalgalanmalar yaşansa da genel bir artış söz konusudur. 2002 yılında 2,1 milyon ton olan üretim miktarı, 2011 yılında 2 katına çıkarak 4,2 tona ulaşmıştır dedi.
     Iğdırda mısır üretiminin çok yeni olduğunu ifade eden Eraslan, Uzun yıllar şeker pancarı üretimiyle geçimini sağlayan çiftçimiz çeşitli sebeplerle şeker pancarı yetiştiriciliğinden vazgeçmiştir. Şeker pancarına alternatif ürün arayışlarından birisi olan mısır Iğdırda çabuk benimsenmiş ve çiftçilerimiz tarafından ilgi görmeye başlamıştır diye konuştu.
     Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Bozkuş ise Anadoluda akarsu havzalarının fazla olduğunu belirterek, su havzalarının kullanılması gerektiğini söyledi.
     Tarım alanında önemli hedeflerin planlanması gerektiğini belirten Bozkuş, Hedefler belirlendikten sonra, bu hedeflere ulaşmak için, projeler yapılmalı. Bu bölgelerde elektrik santralleri kurulmalı. Karsın Selim ilçesinde bu çalışma tamamlandı ve yakında faaliyet gösterecek dedi.
     Toplantı, Biyogaz Elektrik Santrali konulu slayt gösterisi ile son buldu.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Biyogaz Elektrik Santrali toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER