Çatalhöyük Neolitik Kenti Yönetim Planı Hazırlık

Çatalhöyük Neolitik Kenti Yönetim Planı Hazırlık Çalıştayı -Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yüksek Kurulu Daire Başkanı Gürkan: -Dünya Miras Merkezi adına gelen heyet raporunda, Çatalhöyükün dünya miras kriterleri


KONYA (A.A) - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yüksek Kurulu Daire Başkanı Mehmet Gürkan, Dünya Miras Merkezi adına gelen heyet raporunda, Çatalhöyükün dünya miras kriterlerini karşıladığı, korunmuşluk durumunun iyi olduğu ve çalışmaların koordineli olarak yürüdüğünden bahsedilerek, Dünya Miras Listesine girebileceği belirtildi dedi.
     Gürkan, Çatalhöyük Neolitik Kenti Yönetim Planı Hazırlık Çalıştayında yaptığı konuşmada, Dünya Miras Merkezi adına gelen heyetin geçtiğimiz aylarda Çatalhöyük dosyasını inceleyip, bir rapor hazırladığını söyledi.
     Rapordaki görüşlerin olumlu olduğunu dile getiren Gürkan, toplantıda hazırlanmakta olan yönetim planının hep birlikte şekillendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Alanın kimliğinin tanımlanması, evrensel öneminin yeniden ele alınıp, yönetim planına son şeklinin verilmesi için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Dünya Miras Merkezi adına gelen heyet raporunda, Çatalhöyükün dünya miras kriterlerini karşıladığı, korunmuşluk durumunun iyi olduğu ve çalışmaların koordineli olarak yürüdüğünden bahsedilerek, Dünya Miras Listesine girebileceği belirtildi.
     Çumra Belediye Başkanı Yusuf Erdem de Çatalhöyükün dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu belirtti. Erdem, Çatalhöyükü Dünya Kültürel Miras Listesine almak üzere çalıştay düzenlemekteyiz. Çatalhöyükün şu anda Türkiyede bulunan 10 kültür mirası içerisinde 11. olarak listeye alınmasını istiyoruz diye konuştu.
     Çalıştayda, Stanford Üniversitesinden arkeolog Helen Human da bir sunum yaptı.
     Türkiyenin UNESCO Dünya Miras Listesinde 10 adet varlığı bulunuyor. Bu varlıklardan, İstanbulun Tarihi Alanları, Safranbolu Şehri (Karabük), Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) kültürel olarak, Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alındı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Çatalhöyük Neolitik Kenti Yönetim Planı Hazırlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER