Ciğerlerimizi bir su şişesi yakıyor

Ciğerlerimizi bir su şişesi yakıyor -Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Pehlivan: -Şeffaf cam ve su dolu şişeler güneşte mercek görevi yaptığı için orman ve arazi yangınına sebebiyet verebiliyorlar -Ormana v


ANTALYA (A.A) - Murat Yolcu - Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, şeffaf cam ve su dolu şişelerin güneşte mercek görevi yaptığı için orman ve arazi yangınına sebebiyet verebildiğini söyledi.
     Emin Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Akdeniz ve Ege bölgeleri için orman ve arazi yangını döneminin başladığını belirterek, arazi ve orman yangınlarının yüzde 97sinin insan kaynaklı olduğunu vurguladı.
     Vatandaşların dikkatli ve bilinçli olmasının orman yangınlarının engellenmesinde önemli olduğunu dile getiren Pehlivan, insan kaynaklı orman ve arazi yangınlarının önemli nedenlerinden birinin de bu alanlara bırakılan su dolu plastik şişeler ile şeffaf cam şişeler olduğunu kaydetti. Pehlivan, bu konuda net istatistiki bilgi olmamakla birlikte bazı yangınların çıkış sebebinin ormanlık alana atılan su şişeleri olduğunu vurguladı.
     Şeffaf cam şişelerin dip kısımları ile plastik şişenin içindeki suyun mercek vazifesi yaparak odaklandığı noktada yangına neden olabildiğine dikkati çeken Pehlivan, Mercek görevi gören bu kısım güneşten aldığı ışığı sürekli olarak odak noktaya taşıyor, bir süre sonra da odak noktasının alev almasına neden olabiliyor dedi.
     Şişenin odaklandığı noktanın alev alma sürelerinin değişebildiğini anlatan Pehlivan, Yangının çıkması odak noktadaki maddenin yanıcılığına, güneşin açısına ya da kuruluk durumuna bağlı olarak değişir. Eğer odak noktası kuru bir otsa bir saatte tutuşabilir. Odak noktası bir ağaçsa bu, daha uzun sürebilir diye konuştu.
     Pehlivan, vatandaşların orman ve arazilerde şeffaf şişelerini bırakmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Şeffaf cam ve su dolu şişeler güneşte mercek görevi yaptığı için orman ve arazi yangınına sebebiyet verebiliyorlar. Şişeler sadece doğayı kirletmiyor, aynı zamanda yangına sebebiyet vererek doğayı bitirebiliyor. Onun için bu konuda dikkatli olmak gerekir. Vatandaşlarımızın çoğu bunu bilmiyor. Ormana ve açık araziye atılan her şişe, yangın sebebi olabilir.
    
     -Yaz aylarında ormanlık alanda ateş yakmak yasak-
    
     Emin Pehlivan, açık alanda yakılan ateşlerin de yangına neden olabildiğini, bu nedenle vatandaşların piknik ateşi konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğini belirterek, Antalya Valiliğince alınan karar gereği 15 Haziran ile 15 Eylül tarihleri arasında ormanlık alanda ateş yakılmasının yasaklandığını bildirdi.
     Pehlivan, il merkezi ve ilçelerde toplam 180 itfaiye istasyonu ile yangınlara her an hazır olduklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Ciğerlerimizi bir su şişesi yakıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER