Çocuğum dediği Aslantepeye ömrünü adayan İtalyan

Çocuğum dediği Aslantepeye ömrünü adayan İtalyan - İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, Malatyada milattan önce 5 bin yıllarına tarihlenen Aslantepe Höyüğünün gün yüzüne çıkması için 36 yıldır uğraşıyor -64 yaşındaki


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - Malatyada, milattan önce 5 bin yıllarına tarihlenen Aslantepe Höyüğünün 64 yaşındaki İtalyan kazı başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane, Aslantepenin gün yüzüne çıkması için 36 yıldır çalışıyor.
     Gençliğinde başladığı kazı çalışmalarına ilerleyen yaşına rağmen yılmadan devam eden Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frangipane, tarihle iç içe geçen 36 yılını AA muhabirine anlattı.
     Aslantepede ilk kazıların 1930da Fransız arkeologlar tarafından yapıldığını ifade eden Frangipane, ören yerine İtalyan kazı ekibinin de 51 yıl önce geldiğini belirtti.
     Kendisinin de Aslantepedeki kazılarda ilk kez 1976 yılında görev aldığını dile getiren Frangipane, kazılara ilk başladığında henüz 28 yaşında genç bir kadın olduğunu söyledi.
     Her yıl kazı için geldikleri Malatyanın Orduzu beldesindeki Aslantepe Höyüğünde 2,5 ay kaldıklarını anlatan Frangipane, Kazıdan sonra Romada işimiz devam ediyor. Aslantepe bizim için en önemli araştırma. Üniversitede öğrencilerimize Aslantepeyi anlatıyoruz. Arkeolojik açıdan önemini, çıkan buluntuları aktarıyoruz. Üniversitemizde Aslantepenin fotoğraflarından oluşan bir arşiv var. Bu arşiv üzerinden ders yapıyoruz diye konuştu.
     Aslantepe Höyüğünü kendisi için hayat olarak gören Frangipane, kazı için geldiği yıl Aslantepeyi de Orduzuyu da sevdiğini belirterek, İlk geldiğimde kazı başkanı Prof. Dr. Salvadore Puglisi idi. Sonra Prof. Dr. Alba Palmieri kazı başkanı oldu. İkisi de benim hocamdı. Kazıyı sevdim. Türkiyeyi sevdim. O zaman başladım. Sonra her sene geldim. Sonra kazı başkan yardımcısı oldum. Sonra maalesef Alba Palmieri çok genç yaşta öldü. Ben kazı başkanı oldum dedi.
    
     -Çocuğum Aslantepe-
    
     Kazılar için her yıl Malatyadan 45-50 işçi istihdam ettiklerini ifade eden Frangipane, Orduzu beldesinde herkesi tanıyoruz, herkesle arkadaş olduk. Her sene beraber çalışıyoruz. Geçen sene 50inci yılımızı kutladık. Eski fotoğrafları gösterdik. Bugünkü işçilerin babaları ve dedeleri de kazılarda çalışmış. İşçilerle babalarının, dedelerinin fotoğraflarına baktık. Türkçeyi Orduzuda öğrendim. Benim Türkçem Orduzu Türkçesi. Türkçeyi maalesef iyi konuşamıyorum. Burada işçiler ve insanlarla konuştukça öğrendim diye konuştu.
     Hayatının büyük bölümünde önemli bir yer tutan Aslantepeyi çocuğu olarak gören Frangipane, hiç evlenmediğini belirterek, Çocuğum yok. Benim çocuğum Aslantepe ifadelerini kullandı.
     Gözlerinin biri kahverengi, biri mavi olan İtalyan arkeolog Frangipane, Türkiyede böyle gözleri olan Van kedisi varmış. Bana da gözlerinin rengi, Van kedisi gibi diyorlar dedi.
    
     -Sarayın kuzey bölümü kazılacak-
    
     Aslantepede bu yılki kazı çalışmalarına başladıklarını kaydeden Frangipane, kazıların 15 Ekime kadar devam edeceğini söyledi.
     Kalkolitik döneme tarihlenen önemli buluntuların ortaya çıkarıldığı höyükte devam ettirdikleri kazılar sonucunda neolitik döneme ait bulgulara da rastlayabileceklerini düşündüklerini ifade eden Frangipane, çalışmalar kapsamında geçen yıllarda bulunan sarayın kuzey bölümünü kazacaklarını bildirdi.
     Frangipane, Sarayı korumaya aldık. Saray çok iyi duruyor. Duvar yüksekliği 2-2,5 metre. Duvarda orijinal sıva ve resimler var. Sarayda bir yangın çıkmış ve ondan sonra bütün buluntular tabanda kalmış. Bu arkeolog için bir şans. Ne yapmışlar, sistem nasıl çalışmış şimdi her şeyi biliyoruz. Burası ilk devlet sisteminin başladığı bir merkezdi diye konuştu.
     Sarayın kuzeyindeki tapınağın bulunduğu bölgede kazılara devam ettiklerini anlatan Frangipane, her yıl yeni bir buluntu çıkan ören yerinde çalışmaktan büyük bir keyif aldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Çocuğum dediği Aslantepeye ömrünü adayan İtalyan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER