Deprem Çalıştayı

Deprem Çalıştayı -Sayıştay Başkanı Akyel: -Deprem, sadece bir doğa olayıyken, depremi afet yapan toplumsal sistemdeki çürüklük ve insanın zafiyetidir (Fotoğraflı - Görüntülü)


DÜZCE (A.A) - Sayıştay Başkanı Recai Akyel, toplumsal sistemdeki çürüklük ve zafiyetin doğa olayı depremi afete dönüştürdüğünü söyledi.
     Düzce Üniversitesi (DÜ) konferas salonunda düzenlenen Deprem Çalıştayında konuşan Akyel, depremin gündem olarak belirlenmesi, akademik çalışmaları kapsaması ve Düzcede düzenlenmesinin çalıştayın önem seviyesini artırdığını anlattı.
     Depremin hayatın kaçınılmaz, vazgeçilmez, birlikte yaşanılması gerektiğine alışılması gereken bir olgu olduğunu belirterek, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden etkilenen Düzcenin laboratuvar ve gözlem alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Depremin kimliğini ve niteliğini doğru tespit etmemiz lazım diyen Akyel, Bazı olayları yaşarız ama doğru algılayamayız. Depremde de bu risk var. Doğru tanımladığımız ve bildiğimiz depremleri yönetmeliyiz. Stresi, korkuyu, depremi, bunları yok sayamıyoruz. Öyleyse bunları yönetmeliyiz diye konuştu.
     Stratejik yönetim kavramının her konuyla ilgili olduğunu vurgulayan Akyel, stratejik deprem yönetimi kurularak depremin yönetilmesi gerektiğini ifade etti.
     Deprem, yağmurun yağması, güneşin doğup batması, rüzgarın esmesi kadar doğal bir olaydır diyen Akyel, şöyle devam etti:
     Depremin sadece periyotları değişiyor. Güneş her gün doğup batarken, deprem daha uzun bir periyotta oluyor. Deprem, sadece bir doğa olayıyken, depremi afet yapan toplumsal sistemdeki çürüklük ve insanın zafiyetidir. Bunlar sıradan bir doğal olayla bir araya geldiği zaman afet oluyor. Aslında bizi öldüren deprem değil, bizi öldüren toplumsal sistemdeki çürüklük ve insan olarak kendi hatalarımız.
     Deprem sıradan bir doğa olayıdır. Sıradan bir doğa olayı toplumsal çürüklük ve insanın zafiyeti ile birleşince afet olabiliyor
    
     -Düzce Valisi Yılmaz-
    
     Düzce Valisi Adnan Yılmaz ise depremin Düzcedeki yapılara zarar verdiğini ve can kaybına neden olduğunu anlattı.
     Depremin etkisini azaltmak ve aynı acıları tekrar yaşamamak için dayanıklı yapılar inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, Vatandaşlarımızın daha güvenli ve sıhhatli yaşamaları önemlidir. Depremde aynı acıların yaşanmaması için alınacak tedbirler çok önemlidir. Bu tedbirler arasında zemin araştırmaları yer almaktadır ve bu unsur çok önemlidir şeklinde konuştu.
     Düzcenin acıyı yaşayan bir il olarak riskli yapılardan kurtulması gerektiğini aktaran Yılmaz, Zaman geçirmeden bu yapılardan kurtulmalıyız. El ele, gönül birliği ile bu yapıları bertaraf etmeliyiz. Toplumun bütün kesimleri bu konuda bilinçlendirilmelidir. Farkındalık ve duyarlılık bir an önce insanımıza anlatılmalıdır ifadelerini kullandı.
     Riskli yapıların dönüştürülmesi hususunda 30 Mayısta çıkarılan yasanın devrim niteliğinde olduğunu hatırlatan Yılmaz, zaman kaybetmeden riskli yapıların dönüştürülmesinin şart olduğunu bildirdi.
    
     -DÜ Rektörü Prof. Dr. Şerifoğlu-
    
     Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu da depremin yeniden gündemde olması ve bilimsel açıdan çalışmalar yapılmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, Anadolu coğrafyasında depremden kaçış olmadığını dile getirdi.
     Türkiyenin yüzde 60ında depremlerin en çok hasarı meydana getiren doğal afetler olduğuna işaret eden Şerifoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bu kadim coğrafyada neredeyse bin yıldır yaşıyoruz ama depremle yaşamayı daha öğrenemedik. Her birimizin canı, malı, yaşam kalitesi tehlikededir ama bilim insanlarının önerilerine kulak vermekten kaçınıyoruz. Bugün bilim adamlarının önerilerini dinleyerek sorunlarımızı çözelim diye sayın valimizi, Sayıştay başkanımızı davet ettiğimiz ve her yıl tekrarlamayı düşündüğümüz çalıştay serimizin ilkini düzenliyoruz.
     Çalıştayda katılımcılar depremin ardından çekilen görüntüleri izledi.
    
     Muhabir: Abdülhamid Hoşbaş / Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Deprem Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER