Ecdat yadigarı bölgelere Türkiye desteği

Ecdat yadigarı bölgelere Türkiye desteği -TİKA Başkanı Serdar Çam: Ağırlıklı olarak ecdat yadigarı bölgelerle ilgili çalışmalara öncelik verilmektedir. Tarihi sorumluluk çerçevesinde önümüze gelen taleplerin karşılanması için


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Ağırlıklı olarak ecdat yadigarı bölgelerle ilgili çalışmalara öncelik verilmektedir. Tarihi sorumluluk çerçevesinde önümüze gelen taleplerin karşılanması için projeler geliştiriyoruz dedi.
     Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKAnın geçmişten bugüne yapılan birçok çalışmasının olduğunu ve dünyanın bir çok yerinde 33 ofisinin bulunduğunu kaydetti.
     Arap Baharı sürecinin Türkiyenin kardeş coğrafyasına yönelik önemli görevleri de getirdiğini anlatan Çam, şöyle konuştu:
     Nerede zorluk, kriz, sıkıntı varsa Türkiye, orada olmaya gayret gösteriyor. Ülkemiz, başta kardeş coğrafya ve akraba toplulukları olmak üzere tüm geniş yelpazedeki coğrafyalara hizmet etmeye katkı sağlamaktadır. Arap Baharının yaşandığı bölgelerdeki sorunların azaltılması, mevcut hükümetlerin ve devletlerin başarılı olması, halkların bir an önce ekonomik, demokratik, siyasi ve pek çok alanda rahata ermesi noktasında devletimiz çalışma yapmaktadır. Kapasite artırım programları, tarım politikaları, hayvancılık, ziraat, teknik eğitim gibi çalışmalarda devletimiz katkı sağlarken, TİKA da bu konuda gereken payını almaktadır.
    
     -Ecdat yadigarı bölgelerdeki çalışmalara öncelik veriliyor-
    
     Çam, TİKAnın kuruluş boyutunun 1992 yılında, Orta Asyadaki Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlık sonrası bir takım ihtiyaçlarının karşılanması, bir takım zorlukları aşmalarında katkı üretmesi amacıyla başladığını hatırlattı.
     TİKAnın o günden bugüne coğrafi alanlardan genişleyerek Balkanlarda, Orta Doğuda, Kuzey Afrikada, Afrikanın bir çok yerinde olmak üzere dünyanın her yerinde çeşitli projeler, geliştirdiğini anlatan Çam, şöyle devam etti:
     Ağırlıklı olarak ecdat yadigarı bölgelerle ilgili çalışmalar öncelik verilmektedir. Tarihi sorumluluk çerçevesinde önümüze gelen taleplerin karşılanması için projeler geliştiriyoruz. Bu manada sağlık hizmetlerinin, alt yapı hizmetlerinin, sağlık merkezlerinin kurulması, temiz suya ulaşılması, tarihi mekanların restorasyonu gibi pek çok alanda kültürel, ekonomik ve kalkınmayla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. TİKA, dünyanın pek çok yerinde çalışmalara başlamış ya da başlamak üzeredir.
     Dünyanın pek çok yerinde restorasyon çalışmaları yaptıklarını kaydeden Çam, Şu anda da Hicazın durak noktalarından birisi olan Hz. Musanın makamının bulunduğu yerin restorasyonuyla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. En kısa zamanda orada tarihi mekanın yeniden elden geçirilmesi ve ziyaretgah olarak bölgenin turizme katkı sağlaması için çalışma yürütüyoruz ifadelerini kullandı.
     Çam, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliğine ev sahipliği yapacağını anımsatarak, TİKA olarak Eskişehire ellerinden gelen desteği vereceklerini bildirdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ecdat yadigarı bölgelere Türkiye desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER