Fikri Mülkiyet Hak İhlalleri Sempozyumu

Fikri Mülkiyet Hak İhlalleri Sempozyumu -YAYFED Başkan Yardımcısı Baysan: Yakın zamana kadar üretilen her eserin yüzde 60lık kısmı korsan olarak çoğaltılmaktaydı, şimdilerde bu oran yüzde 30lara çekildi (Fotoğraf


KOCAELİ (A.A) - Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkan Yardımcısı Serhat Baysan, yakın zamana kadar üretilen her eserin yüzde 60lık kısmının korsan olarak çoğaltıldığını belirterek, bu oranın yüzde 30lara kadar düştüğünü söyledi.
     Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesinde düzenlenen Fikri Mülkiyet Hak İhlalleri Sempozyumunda konuşan Baysan, öğrencilere, öğretmenleri tarafından iyi niyetli olarak derste yararlanmaları üzere kitapların belli bölümlerinin çoğaltılarak dağıtıldığını anlattı.
     Bunun, korsan yayın yapılması anlamına geldiğini ifade eden Baysan, bu konuda meslek birlikleri olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
     Baysan, korsan konusunda farkındalık sorununun bulunduğunu dile getirerek, Ciddi bir hırsızlıkla karşı karşıyayız. Fotokopi konusunda ülkemizde yaşamakta olduğumuz fiziki korsanla gelen fotokopi konusunu aşamazsak ciddi sıkıntılar gündeme gelecektir. Diğer bir sorunda elektronik ortamda kitapların veya çeşitli ürünlerin paylaşılmasıdır. Fotokopi ve internet üzerinden yapılan korsanlık ne yazık ki kapsamı bilinmiyor diye konuştu.
     Korsanın, Eser sahibinin eseri üzerindeki haklarına el konulması anlamına da geldiğini belirten Baysan, korsanın kültür üretimini olumsuz etkileyerek toplumun çölleşmesine yol açacağını savundu.
    
     -Yüzde 12ye yaklaşmak zorundayız-
    
     Baysan, Korsan, hırsızlığın düşünsel olarak legalleşmesine yol açabilir diyerek, şöyle devam etti:
     Korsanda dünyanın kabul ettiği engellenemez sınır, yüzde 12dir. Türkiye olarak bu yüzde 12ye hızla yaklaşmak zorundayız. Yakın zamana kadar üretilen her eserin yüzde 60lık kısmı korsan olarak çoğaltılmaktaydı, şimdilerde bu oran yüzde 30lara çekildi.
     Korsanla mücadele konusuna önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Baysan, dünyada iklim ve içilebilir su kaynakları sorununu ne kadar önemliyse korsanla mücadele ve telif haklarının korunmasının da kültürel bakımdan o kadar önemli olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fikri Mülkiyet Hak İhlalleri Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER