Gaziantep 1. Uluslararası Enerji Zirvesi

Gaziantep 1. Uluslararası Enerji Zirvesi -SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Avrupada olduğu gibi enerji üretiminin yüzde 95i özel sektöre geçebilir


GAZİANTEP (A.A) - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Avrupada olduğu gibi enerji üretiminin yüzde 95inin özel sektöre geçebileceğini söyledi.
     SANKO Holdingden yapılan açıklamaya göre, Konukoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle düzenlenen Gaziantep 1. Uluslararası Enerji Zirvesinde Sanayici Gözüyle Gaziantep ve Sürdürülebilir Kalkınma konulu oturumda bir konuşma yaptı. Konukoğlu, Türkiye için yenilenebilir enerjinin gerekli olduğunu, bu nedenle zorluklara katlanmak gerektiğini belirtti.
     Özel sektörün enerji yatırımı yaparken karşılaştığı sorunlara da değinen Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Tamam o zaman eski günlere mi dönelim- İdareyle mi (fitilli gaz lambası) çalışalım- İlla ki petrole muhtaç mı olalım, illa ki gaza muhtaç mı olalım- Bu kaynakların kullanılması için elimizden gelen her şeyi tüm sanayiciler yapıyor. Her biri bir kahraman. Enerjiyi kurana kadar canınız çıkıyor. Kurduktan sonra da çok rahat ediyorsunuz. Çünkü, enerjiyi yönetmek kurulduktan sonra normal bir sanayiyi yönetmekten çok daha kolay. Enerjinin hatası yok. Şebekeye verdiğiniz zaman iş bitti. Enerji yatırımı kurarken zor ama çalıştırması kolay. Engellemeler olacak. Türkiyede bazı şeyleri artık aşmamız lazım. Bu gibi konularda biraz sabırla üstüne üstüne gitmeniz lazım. Ama ben şuna inanıyorum ki Türkiye bunları yavaş yavaş aşıyor.
     Konukoğlu, özel sektörün enerji sektöründeki payının yüzde 60ın üzerinde olduğunu, kamunun payının yüzde 40ın altında kaldığını belirterek, yeni ihalelerle özel sektörün payının daha da yükseleceğini ifade etti.
     Sanayicilerin bu işe el atmaya başlamasıyla enerji arzının arttığına dikkati çeken Konukoğlu, şöşye konuştu:
     Avrupada olduğu gibi enerji üretiminin yüzde 95i özel sektöre geçebilir. Ayrıca özel sektör yatırımlarını daha hızlı yapmaktadır. Firma olarak Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santralini öngörülenden çok daha kısa sürede bin 250 günde tamamladık. Bu büyüklükteki projeyi normalde devletin 16-17 senede, özel sektörün 10-12 senede yapacağını söylediler. Biz ise bin 250 günde bitirdik. Ama nasıl bitirdik- 24 saat projektörleri kurduk, 3 vardiya çalıştık. Ayrıca biz de gece gündüz oradaydık.
     Kanukoğlu, enerji yatırımı yapan sanayicilere cesaretle yollarına devam etmelerini önerdi.
     Öte yandan, SANKO Enerjinin ana sponsor olarak desteklediği zirve kapsamında kurulan enerji standında ziyaretçiler, konuyla ilgili bilgilendirildi.
     SANKO Enerjinin katkısıyla Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi öğrencilerince Hidrofıstık adıyla imal edilen ve hidrojenle çalışan otomobil ziyaretçilerin ilgisini çekti.
    
     Muhabir: Kemal Karagöz / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantep 1. Uluslararası Enerji Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER