Güneydoğu ve Göç

Güneydoğu ve Göç-Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kongresi -DÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oral: -Diyarbakıra göç edenlerin yüzde 52si geri dönmek istemiyor


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Behçet Oral, Diyarbakıra göç eden bin kişi üzerinde araştırma yaptıklarını belirterek, yüzde 52sinin geri dönmek istemediğini söyledi.
     DÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünce üniversitenin kongre merkezinde düzenlenen Güneydoğu ve Göç-Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu 5inci Sosyal Bilimler Kongresinde Konservatuvar Bölümü öğrencileri Türkçe ve Kürtçe ile Zazaca şarkılar seslendirdi.
     Kongrede konuşan Oral, yaptıkları araştırmada katılımcıların yüzde 14ünün zorunluluktan, diğerlerinin ise ekonomik nedenlerle Diyarbakıra göç ettiklerini tespit ettiklerini anlattı.
     Oral, eğitim düzeyi yükseldikçe göç edenlerin iş bulma oranının arttığını, maddi durumu düşük olanların gelirinin yükseldiğini, yükseklerin ise düştüğünü belirlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Göçle birtakım imkanların kaybedilmiş olması, eğitim düzeyi düşük olanların iş bulmada sıkıntı yaşaması, aile ortamını etkiliyor. Göç öncesinde çok sayıda çocuk sahibi olmak, toplumsal saygınlık gibi görünse de göçle bu düşünce de değişiyor. Göç edenlerin yakınları ile ilişkileri de etkileniyor. İmkanınız olsa geri dönmek ister misiniz- sorusuna göçle gelenlerin yüzde 52si hayır, yüzde 43ü ise evet diyor.
     Diyarbakıra göç edenlerin yüzde 52si geri dönmek istemiyor. Büyük bir kesim ise göç ettiğinden memnun değil. Özellikle zorunlu göçle gelenler geri dönmek istiyor. Bunlar kent hayatını uyum sağlayamayanlar ve umduklarını bulamayanlar.
     DÜ Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabri Eyigün ise dün olduğu gibi bugün de tüm dünyayı yakından ilgilendiren sosyal sorunların başında uluslararası ve ulusal göçün geldiğini anlattı.
     Eyigün, göçün insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgulayarak, Kimi göçler birçok yönüyle dram, trajedi, acı demekken, kimi göçler ise bireyler ve topluluklar için yeni bir umut, zenginlik ve daha geniş kültürel bir yaşamın kapısını açmıştır çünkü göç birey için her anlamda bir değişim ve başkalaşma demektir. Bu, yalnızca coğrafi bir değişim değil, aynı zamanda bireyin psikolojisinde, aile yapısında, kimlik algısında, inanç ve değerler bütünü ile ekonomisinde derin izler bırakan bir olgudur şeklinde konuştu.
    
     -Araştırmacı yazar Emine Uçak-
    
     Araştırmacı yazar Emine Uçak Erdoğan ise göçün yaşandığı yılların analizinin iyi yapılması gerektiğini ifade ederek, anneannesinin de zorunlu göç mağduru olduğunu belirtti.
     Anneannesinin köyü boşaltıldığı için Siirtin Şirvan ilçesinden Eruh ilçesine göç etmek zorunda kaldığını anlatan Erdoğan, Anneannem geldiği toprakları hiç unutmadı. 20 yıl boyunca, benim köyümün ezanı, benim köyümün suyu dedi. Zorunlu göç Kürt meselesini en çok derinleştiren ve büyüten süreç oldu. Zorunlu göçler yaşanmasaydı bu mesele bu kadar derinleşmezdi. İşlenen suçlar ve yaşanan psikolojik sorunların kaynağında zorunlu göç var diye konuştu.
     Erdoğan, barış sürecine girildiğini, bu süreçte Başbakan Erdoğanın çok büyük bir kararlılığı olduğunu kaydederek, Başbakanın baldıran zehiri içmek olarak nitelendirdiği sürecin arkasında olduğunu sık sık söylediğine dikkati çekti.
     Akan kanın durması her şeyden önemli diyen Erdoğan, zorunlu göçle yerinden edilen insanların sadece ekonomik olarak değil, her türlü mağduriyetinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Erdoğan, zorunlu göç etmek zorunda kalanların rehabilite edilmesi gerektiğini savundu.
     Kongre iki gün sürecek.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Güneydoğu ve Göç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER