Hatay Talasemi ile Savaşıyor projesi

Hatay Talasemi ile Savaşıyor projesi


HATAY (A.A) - Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan Hatay Talasemi ile Savaşıyor projesi kapsamında öğrenci eğitimlerinin başladığı bildirildi.
     İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, proje kapsamında, okul eğitimlerinin Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen açılış töreniyle başladığını kaydetti.
     Antakya Toplum Sağlığı Doktoru Bülent Atasoy da, okul eğitimleriyle amaçlarının, toplumun talasemi konusunda bilgilendirilerek, evlilik aşamasına gelmeden tedbir alınmasını sağlamak olduğunu belirtti.
     Mevcut durumda evlilik öncesi talasemi testinin zorunlu yapıldığını ifade eden Atasoy, Ancak bu testin nikahtan hemen önce yapılması bazı olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Bu olumsuzluklar evlenecek gençlerimizin her ikisinin de taşıyıcı olduklarının öğrenilmesiyle başlar. Gençler taşıyıcılık sebebiyle ayrılmak isteseler dahi aile ve sosyal çevrenin tepkisinden çekinerek ayrılamamaktadır. Bu nedenle evlilik öncesi test olarak bilinen hemoglobinelektroforezi testinin daha erken, lise yıllarında yapılması uygun olacaktır. Tüm anne babalara çocuğunuz evlilik çağına gelmeden önce taşıyıcı olup olmadığını öğrenmek üzere test yaptırmasını öneriyoruz diye konuştu.
     Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklenen projeyle, 168 okulda 17 bin 37 öğrenciye eğitim verileceği, velilere de gönderilecek olan dosyayla bilgilendirme yapılacağı bildirildi.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Hatay Talasemi ile Savaşıyor projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER