Hayalden patente ulaşıyorlar

Hayalden patente ulaşıyorlar -Bursada bir ortaokuldaki öğretmenin geliştirdiği sistemle öğrenciler, derste müzik eşliğinde çevrelerinde fark ettikleri sorunları kağıda döküyor -Ardından çözüm önerisi kurguları, okul bünyesindeki


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Bursada bir ortaokuldaki öğretmenin geliştirdiği sistemle öğrenciler, derste müzik eşliğinde çevrelerinde fark ettikleri sorunları kağıda döküyor. Ardından çözüm önerisi kurguluyorlar. Son aşamada ise kurgu seçenekleri, okul bünyesindeki patent enstitüsünde bir araya getiriliyor ve seçilenler projelendiriliyor.
     Merkez Nilüfer ilçesindeki Öğretmen Hasan Güney Ortaokulu Teknoloji Tasarım Dersi öğretmeni Arzu Urgan, 7 yıl önce, öğrencilerin çevrelerinde karşılaştıkları sorunlara, hayal güçlerini kullanarak, gözlem yoluyla çözüm getiren projeler hayata geçirmeleri için bir sistem geliştirdi.
     Buna göre öğrenciler, 3 kuşakta hayalden projeye giden yolda sorunlara somut çözümler üreten projeler oluşturuyor. Düzen kuşağında hayatı fark etmeleri amaçlanan öğrenciler, ardından kurgu kuşağı adı verilen bölümde, müzik eşliğinde akıllarından geçenleri kağıt üzerine döküyor.
     Daha sonra da okul bünyesindeki patent enstitüsünde bir araya getirilen ürünler, inceleme kurulununda değerlendiriliyor. Gerçekleştirilme imkanı olanlar seçilerek, projelendiriliyor. Projelerden bazıları da yarışmalara sokuluyor ve derece elde edenlerin patenti alınıyor.
    
     -Şarkılı, şiirli...-
    
     Arzu Urgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemle öğrencilerinin hayatı fark etmelerini, düşünmelerini ve yaşamdaki sorunlarını derste kurgulamalarını hedeflediklerini söyledi. Öğrencilere böylece sorunlara çözüm üretme alışkanlığı kazandırdıklarını dile getiren Urgan, Zihinsel bir süreç bu. Sorunları resim haline getiriyorlar. Sonra bunlar proje aşamasından geçerek, ürün haline geliyor. Kurgularını yaparken rahat olmaları için müzik dinletiyoruz. Bazen öğrencilerden biri şarkıya eşlik ediyor. Bazen hayal kurarken şiir yazanlar oluyor dedi.
     Kurguları, çocukların düşüncelerini koruma altına almak için enstitüde topladıklarını belirten Urgan, Bir de okul dergisi çıkartıyoruz. Projelendirdiklerimizi bu dergide yayımlıyoruz. Çocuklar da burada, neler ürettiklerini, neler başardıklarını fark ediyorlar. Bazen aileleri okulda topluyoruz. Çocuklar, ailelerine, projelerinin sunumunu gerçekleştiriyor. Artık hepsi yürürken, hastanede, okulda yani her yerde yaşama farklı gözlerle bakıyor ve sorunlara çözüm üretmeye çalışıyorlar diye konuştu.
    
     -Yüzde 80i projelendirildi-
    
     Daha güzel projelere imza atacaklarına inandığını anlatan Urgan, Derste bir bakıyorsunuz, birisi Buldum öğretmenim diye ayağa fırlıyor. Bu çok hoş bir durum. Onlara güveniyorum. Farklı projeler ortaya çıkıyor. Resmedilen kurguların yüzde 80i projelendirildi, somut hale getirildi. Bunların arasından ikisi yarışmalarda derece kazandı ve ardından patent bile aldı. Bunları da üretime dökmek istiyoruz. Ancak bizim asıl derdimiz bu değil. Biz öğrencilerimizin düşünmesini, üretmesini istiyoruz ifadelerini kullandı.
     Öğrencilerden Berkan Yılmaz (13) da kurguları düşünerek yaptıklarını belirterek, Sonra bunları projelendiriyoruz. En çok zevk aldığım derslerden biri bu. Çok faydalı oluyor. Bu sistem sayesinde bende nesnelere farklı açılardan bakma, sorunlara çözüm üretme bakış açısı oluştu dedi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Hayalden patente ulaşıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER