Her İle Bir Sembol Ağaç kampanyası

Her İle Bir Sembol Ağaç kampanyası -Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, dünyada sadece Kütahyada bulunan ehrami karaçam türü ağaçtan 12 bin 271 adet fidan dikti


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Her İle Bir Sembol Ağaç kampanyası kapsamında dünyada sadece Kütahyada bulunan ehrami karaçam türü ağaçtan 12 bin 271 adet fidan dikildi.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, kampanya çerçevesinde Kütahya ili için sadece buraya özgü olan ehrami karaçam türü seçildi.
     Geçen yıl sonbahar mevsiminde başlatılan çalışmalarla 12 bin 271 ehrami karaçam fidan, şehir ağaçlandırması amacıyla toprakla buluşturuldu.
     Kütahya-Eskişehir karayolunun Ilıca yol ayrımı mevkisinde dikilen fidanların bulunduğu alanın, kentin sembol alanlarından biri olması bekleniyor.
     Okul bahçelerindeki ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılan ehrami karaçam fidanlarının üretimi için Eskişehir Orman Fidanlık Müdürlüğünden iki kilogram tohum alındı. Domaniç ilçesindeki Hatipoğlu Fidanlığında ekilen tohumlardan yaklaşık 25 bin fidan üretilmesi hedefleniyor.
     Üretilecek fidanlardan bir bölümü, Kütahya Belediyesinin peyzaj çalışmaları kapsamında kentte kullanılacak.
    
     -Ehrami karaçam-
    
     Uygun ortamlarda 25 metre boya ulaşabilen silindir veya piramit görünüşlü, çok dallıdır. Dallar eğri olup yukarı doğrudur. Bu görünüşleriyle ehrami serviye de benzemektedir. İğne yaprakları 5,5-12 santimetre olup, asıl karaçam yapraklarından daha kısadır. Parlak mavimsi yeşil renktedir. Kozalakları küçük olup, 54 milimetre uzunluktadır.
     Ehrami karaçam ağaçlarından oluşan dünyadaki tek piramidal karaçam ormanı, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Vakıf köyü yakınındaki bin ile bin 300 metre arasındaki yüksekliklerde bulunuyor. Vakıf Ormanı diye bilinen 685 hektarlık alan, 1993 yılında eski adı Çevre ve Orman Bakanlığı olan Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tabiat koruma alanı olarak tescil edildi.
     Burası, dünyada sadece Kütahya sınırları içinde bulunan ve nesli tehlikeye maruz kalan endemik ehrami karaçamların dünya üzerindeki doğal ve en yoğun yayılış alanı olarak biliniyor.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Her İle Bir Sembol Ağaç kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER