II. Uluslararası Zaza Tarihi ve Kültürü

II. Uluslararası Zaza Tarihi ve Kültürü Sempozyumu başladı


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Üniversitesi (BÜ) tarafından düzenlenen II. Uluslararası Zaza Tarihi ve Kültürü Sempozyumu başladı.
     BÜ Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, BÜ Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Zaza dilinin Türkiyede en çok konuşulan üçüncü dil olduğunu belirterek, sempozyumu düzenlemedeki amaçlarının bu dili konuşan insanların tarih ve kültürlerini araştırmak olduğunu söyledi.
     Türkiyede farklılıkların bir arada yaşandığını belirten Baydaş, üniversiteler olarak tarihi süreçte bazı topluluklar tarafından düşmanlık sebebi, ancak kendileri açısından da zenginlik olarak kabul edilen farklılıkları bilimsel olarak analiz etmekten korkulmaması gerektiğini savundu.
     Baydaş, BÜ olarak Alevi toplumunun değerlerini halkla paylaşmak için bu sene üçüncü Alevi konferansını düzenleyeceklerini de anımsatarak, eylül ayında da Kürt meselesi ve çözüm önerileri konusunda bir sempozyum düzenleyeceklerini bildirdi.
     Türkiyenin asli unsurlarından olan Zazaların dil, tarih ve kültürlerini araştırmak ve akademik ortamda tartışmaya açmak için bu yıl II. Uluslararası Zaza Tarihi ve Kültürü Sempozyumu düzenlediklerini anlatan Baydaş, şunları söyledi:
     Zazacanın yok olma tehlikesi içinde olduğu idrakiyle, Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezini kurduk. Yaşayan Diller Enstitüsü kurarak, Zaza Dili ve Kültürü Anabilim dalında yüksek lisansa başladık. Bu dönem 10 öğrenci aldık. Zaza alanında çok yönlü araştırmalar başlattık. Yazılı ve sözlü Zaza edebiyatı konusunda ciddi araştırmalar yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız ülkemizde 3. en çok konuşulan dil olan Zazacanın yaşatılmasına katkı sağlamak ve bu dili konuşanların tarih ve kültürlerini araştırıp gün yüzüne çıkartmak içindir
     Konuşmasını Zazaca olarak yapan Belediye Başkanı Serdar Atalay ise insanların birbirleriyle konuşması ve anlaşması için dilin Allah tarafından yaratıldığını belirterek, Bugün bakıyoruz dünyada durum kötü. Dünyada ne kötülük varsa dil ile meydana gelmiştir. İnsanlar birbirlerini dille öldürüyor, şikayet ediyor. O yüzden Allah bize dil vermiş, birbirimizle iyi geçinmeli, aramızı yapmalı ve birbirimizin kalbini kırmamalıyız. Hepimiz kardeşiz. Birlik ve beraberlik içinde memleketimize hizmet etmeliyiz. Böyle bir etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum dedi.
     Diğer konuşmaların ardından BÜ Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulaziz Bekinin başkanlığında sempozyumun ilk oturumu düzenlendi.
     Vali Hakan Güvençer ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı sempozyum 2 gün sürecek.
     (AÇ-MRL-İC)
<< Önceki Haber II. Uluslararası Zaza Tarihi ve Kültürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER