Irakta İş Fırsatları Zirvesi

Irakta İş Fırsatları Zirvesi -Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: -Yurt dışına giden her 4 işçiden 1i, Irakta istihdam ediliyor. 2012 yılı itibarıyla Irakta çalışan işçi sayısı 12 bini aştı -Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yöne


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, yurt dışına giden her 4 işçiden birinin Irakta istihdam edildiğini, 2012 yılı itibarıyla Irakta çalışan işçi sayısı 12 bini aştığını söyledi.
     Türk Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen Irakta İş Fırsatları Zirvesi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) konferans salonunda yapıldı.
     Sever, programdaki konuşmasında, Irakın dünya ekonomisinde yeni yüzyılın en önemli oyuncularından biri olmaya aday olduğunu belirterek, sadece Kuzey Irakta yabancı yatırımların miktarının 20 milyar doları aştığına dikkati çekti.
     Bölgedeki ekonomik refahının gelişmesinde Türk iş adamları ve müteahhitlerin payının büyük olduğunu anlatan Sever, En çok ithalat yaptığı ülke Türkiye. Mersin Limanına gelen konteynerlerin 4te 1i Iraka mal taşımaktadır. Çimento, un, tavuk eti başta olmak üzere Türk ürünleri, Irak ihracatının yüzde 80den fazlasını oluşturmaktadır. Kuzey Iraka korkusuzca gelen Türk iş adamlarının kuruğu şirketler ve toplam yabancı firmaların yarısından fazla. Türk Hava Yollarıyla 6 uçuş gerçekleştirmektedir. Temel hizmet sektörlerinin tamamında havaalanı, üniversite, hastanelerde Türk müteahhitlerin imzası ve Türklerin ürünleri yer almakta. Hangi eve giderseniz gidin her evde en az 2 Türk ürünü görmek mümkün. Ülkemiz için önemi giderek artan Irak, Türkiye ekonomisini de daha büyük yer kapladı dedi.
    
     -Irak ticareti olmasa cari açığımız yüzde 20 daha artacaktı-
    
     Sever, 2012de Iraka yaklaşık 10.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Ülkemizin Almanyadan sonraki en çok ihracat yaptığı 2. ülke Irak olmuştur. Türkiye ihracatının yüzde 7sini Iraka yapıyor. Cari açığımızın da yüzde 20sine tekabül ediyor. Yani Irak ticareti olmasa cari açığımız yüzde 20 daha artacaktı. Irak, Türkiyenin bölgesel kalkınmasında, hem bölgesel hem ülke refahının artmasında giderek daha önem taşıyor. Tıpkı ihracat gibi 2012de rekor kırarak 26 milyar dolara ulaşan Türk müteahhitlik sektörü için de Irakın önemi büyüktür. 2012 yılında dünyada üstlenilen 26 milyar dolarlık proje bedelinin 4.3 milyar doları, yani yüzde 17si tek başına Iraka gerçekleştirilmiştir.
     2012de yurt dışında en çok Türk işçisinin Irakta istihdam edildiği dile getiren Sever, Yurt dışına giden her 4 işçiden biri, Irakta istihdam ediliyor. 2012 yılı itibarıyla Irakta çalışan işçi sayısının 12 bini aştı diye konuştu.
    
     -Kuzey Iraktaki tüm büyük işler Türk firmalarının-
    
     Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ise Türkiyenin senelerce yüzünü batıya döndüğünü belirterek, şunları kaydetti:
     Ama tekrar kendi coğrafyasına dönmesi büyük bir başarı. Çünkü coğrafyadan kopmak bu kadar kolay değil ama tekrar dönmek bence bir erdemliliktir. 1999dan bu yana ortalama her ay yaklaşık 3 Türk firmasının bakanlıkta kaydı yapılıyor. 3-4 kişi Türkiyeden gelip oradaki yerli bir firmayla çalıyor. Türkiyenin tekrar coğrafyasını ele alması, cesur kararlar alması bu sonucu vermiştir. Bu bakımdan hem kendimizi hem devletimizi tebrik ederim. Neçirvan Barzani, bakanlar kurulunda bazı talimatlar veriyor. Türkiyeye her şeyden önce öncelik tanımalısınız. Tüm ilişkilerinizde, ister ekonomi ister politika ister sosyal ve diğer alanlar olsun Türkiyeye öncelik tanımak lazım diyor. İlişkiler bu yönde gelişirse birçok sorun çözülür.
     Kuzey Irakta yapılan inşaatlara değinen Çelebi, Kuzey Iraktaki tüm büyük işler, oteller, hava alanları, fabrikalar tümü ana caddeler, otobanlar Türk firmalar tarafından inşa edilmiştir ve başarıyla inşa edilmiştir. O bakımdan Türk firmaları Kuzey Irakta her yerde kök salmış. Toplum tarafından kabul görmüş hiç kimsenin evinde 5-10 üründen daha az Türk malı yok dedi.
     TURİYAD Genel Başkanı Feridun Gündüz de, dernek olarak Irakın demokratikleşmesine ve sanayi hamlesine katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
     Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise Irak konusunda daha geniş araştırmalar yapılarak iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artırılması gerektiğini belirtti.
     Konuşmaların ardından Iraka en çok ihracat yapan firmalara plaket verildi. Plaketlerin verilmesi sonrasında, Kuzey Iraktaki Fırsatlar Nasıl Değerlendirilmelidir- konulu panele geçildi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Irakta İş Fırsatları Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER