Kamuda başörtüsüne özgürlük eylemi

Kamuda başörtüsüne özgürlük eylemi -Çorum ve Sinop Eğitim-Bir-Sen üyeleri, kamuda başörtüsü yasağının sonlandırılması için eylem yaptı


SİNOP (A.A) - Çorum ve Samsun Eğitim-Bir-Sen üyeleri, kamuda başörtüsü yasağının sonlandırılması için eylem yaptı.
     Çorum merkez PTT binası önünde toplanan sendika üyesi grup adına açıklamada bulunan Eğitim-Bir-Sen Çorum Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Zübeyde Ürünoğlu, her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinin bulunduğunu belirtti.
     Başörtülü kadınların çalışma hayatında yer almasını, seçilme haklarını kullanmasını yasaklayanları halkın tasfiye ettiğini ancak söz konusu zihniyetin hayatlarına hala yön verme gayretinde olduğunu öne süren Ürünoğlu, bu durumu protesto etmek için toplandıklarını ifade etti.
     Gerçek anlamda özgür bir toplumda düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginlik olduğuna inandıklarını dile getiren Ürünoğlu, Bunun için hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istiyoruz dedi.
     Devletin, bütün vatandaşlarının meşru haklarını iade etmesini, özde ve sözde vatandaş ayrımına bir an önce son verilmesini istediklerini vurgulayan Ürünoğlu, şunları kaydetti:
     Biz adaletin, ödül ve ceza dağıtımıyla ilgili olduğuna, bunun için de her insana hak ettiği şeylerin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz adaletin sadece maddi olgularla sınırlı olmadığını düşünüyor, adaletin de özgürlük ve tüm insan hakları gibi dağıtılmasının mümkün olduğunu biliyoruz. İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza bu çağ dışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü, inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır.
     Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
    
     -Sinop-
    
     Sinop Uğur Mumcu Meydanında beraberindeki kadınlarla basın açıklaması yapılan Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi Kadın Kolları Sözcüsü Serap Şimşek ise sahip oldukları değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzularını ve enerjilerini yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istedi.
     Toplumsal hayatın hiçbir aşamasında sorun olarak görülmeyen başörtüsünün, toplum mühendisleri eliyle sorun haline getirildiğini anlatan Şimşek, Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiçbir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz. Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü-başı açık ayrım yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istiyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Gazi Nogay - Kenan Türkseven / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kamuda başörtüsüne özgürlük eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER