Karbonmonoksit gazından zehirlenme uyarısı

Karbonmonoksit gazından zehirlenme uyarısı


BİLECİK (A.A) - Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selim Güler, karbonmonoksit gazından zehirlenmelerde sobanın değil, ihmalin öldürdüğünü bildirdi.
     Dr. Güler, yaptığı yazılı açıklamada, sobadan sızan karbonmonoksit gazından her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, bilinçli kullanımla bunun engellenebileceğini belirtti.
     Sağlıklı bir soba kurulumu için 13-18 santimetre çapları arasında hava çekimine uygun bacaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Güler, şunları kaydetti:
     Soba, duvardan 15-20 santimetre uzaklıkta en fazla iki dirsek kullanılarak kurulmalıdır. Borular, bacanın gaz çıkışının üzerinde olacak şekilde monte edilmelidir. Kömür, sobanın yarısına kadar konulmalı ve üsten yakılmamalıdır. Yatarken sobaya asla yakıt eklemesi yapılmamalıdır. Baca temizliği çok önemlidir ve yılda en az iki kez temizlik yapılmalıdır. Gaza maruz kaldığımızda başımız döner, midemiz bulanır ve hareketlerimiz yavaşlar. Böyle bir durumda hemen rahat nefes alacak ortama gidilmeli, ortam havalandırmalı ve 112 Acil Servisten yardım istenmelidir. Unutulmamalıdır ki, karbonmonoksit gazından zehirlenmelerde soba değil, ihmal öldürür.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Karbonmonoksit gazından zehirlenme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER