Kartal yuvası artık kilometrelerce uzaklıktan görülüyor

Kartal yuvası artık kilometrelerce uzaklıktan görülüyor -Ağrıda kartal yuvası görünümü, mimari ve tarihsel özelliğiyle dikkati çeken İshak Paşa Sarayı, aydınlatma çalışmalarıyla kilometrelerce uzaklıktan çok rahatlıkla görülebiliyor


AĞRI (A.A) - Selahattin Kaçuru - Doğubayazıt ilçesinde kartal yuvası görünümü, mimari ve tarihsel özelliğiyle dikkati çeken tarihi İshak Paşa Sarayı, yapılan aydınlatma çalışmalarıyla kilometrelerce uzaklıktan çok rahatlıkla görülebiliyor.
     Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa tarafından 1685 yılında ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki sarp kayalıklar üzerine inşa edilen ve 1784 yılında oğlu İshak Paşa döneminde yapımı tamamlanan İshak Paşa Sarayında 2 yıl önce başlatılan aydınlatma çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
     İstanbul Topkapı Sarayından sonra Türkiyenin ikinci büyük sarayı olma özeliğini taşıyan 116 odalı tarihi sarayda, aydınlatma çalışmaları kapsamında led ışık sistemi de kullanıldı.
     Sarayın bazı bölümleri ziyaretçilerin oturup sohbet edebileceği şekilde düzenlenirken, daha önce kapalı ve karanlık olan zindan, harem odaları, mahkeme salonu, mescit ve ambar odalarında da aydınlatma çalışması yapıldı.
     UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan eserin, dış cephesindeki aydınlatma çalışmalarıyla kilometrelerce uzaktan görülmesi sağlanırken, bu çalışmayla sarayın akşam saatlerinde de ziyaret edilmesine olanak sağlandı.
     İlçede 2009 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında çatı onarım ve güçlendirmesi yapılan sarayda, ambarlar ve sarayın zemin kısmı güçlendirildi. Sarayın zahire ambarlarının çökmemesi, sağlam kalması için yapılan çelik demir desteği kaldırılarak orijinal haline getirildi.
     Dünyanın kalorifer ve kanalizasyon sisteminin kullanıldığı ilk yapı olarak bilinen ve yapımı 99 yıl süren sarayda, restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kartal yuvası artık kilometrelerce uzaklıktan görülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER