Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye

Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye konferansı


İSTANBUL (A.A) - Pendikte Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye: Dün-Bugün konulu uluslararası konferans düzenlendi.
     Pendik Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezindeki konferansa, Bosna-Hersekten türkolog-yazar Amina Sljak Jesenkovic, Kosovadan tarihçi-yazar Bedrettin Koro, Yunanistandan gazeteci-yazar Cemil Kapza ve Bulgaristandan tarihçi-yazar Prof. Dr. Ahmet Cebeci konuşmacı olarak katıldı.
     Konferansın açılışında konuşan Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, Balkanlar ile ilişkilerin Osmanlı öncesine dayandığını belirtti.
     Şahin, Anadolu coğrafyasının yanı sıra Balkan coğrafyasının insanlarında da aynı yakınlığı gördüklerini ifade ederek, Balkanları kaybetmiş değiliz. Balkan coğrafyası huzur bulmadan, Anadolu coğrafyasında yaşayanlar huzur bulamaz. Balkan coğrafyasıyla etle tırnak gibiyiz. Ecdadımız oralarda çok güzel eserler yapmış dedi.
     Gazeteci-yazar Cemil Kapza da Batı Trakyada ortaya çıkan sorunların başında milli kimlik meselesinin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Yunanistan bizi Müslüman azınlık olarak tanıyor. Milli kimliğimiz ile tanımıyor. KKTCnin ilanından sonra Yunanistan bir siyaset değişikliğine gitti ve Batı Trakyada Türk yoktur deyip bütün Türk derneklerini kapattı. Ardından uzun bir hukuki süreç başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2005 yılında İskeçe Türk Birliği lehine verdiği bir karar var. Fakat Yunanistan, bu kararı uygulamamakta ısrar ediyor.
     Tarihçi-yazar Bedrettin Koro ise 1905 yılında Kosovada 750 bin Müslüman-Türkün olduğunu anlatarak, Rusyanın ve Balkan devletlerinin kışkırtmalarıyla Balkan Savaşları başladı. Ondan önce herkes dostça yaşıyordu. Kosovada Balkan Savaşı başlamadan önce 16 bin Osmanlı askeri, 20 bin de Arnavut gönüllü bulunuyordu. Sırbistan bu birliklere saldırmıştı. Sırplar bu savaşlarda 20-25 bin Müslümanı katletmişlerdir ifadelerini kullandı.
     Günümüzde Kosova ile Arnavutluk arasında sıkı ilişkiler kurulduğuna işaret eden Koro, Birlikte öğretim müfredatı ve ders kitapları yapılacak. Yavaş yavaş eğitimde de bir birliktelik yapılacak dedi.
     Koro, Türkiyenin Kosova için çok şey yaptığını ve yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, bunun için Kosovanın Türkiyeye minnettar olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Metin Tokgöz
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Kaybedilişinin 100. Yılında Balkanlar ve Türkiye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER