Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısı

Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısı -Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ercan: -Kentsel dönüşüm Türkiyenin en büyük projelerinden biridir, bu projenin önemli kazanımları olacaktır


VAN (A.A) - Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kentsel dönüşümün Türkiyenin en büyük projelerinden biri olduğunu ve bu projenin önemli kazanımlarının olacağını belirtti.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (YERELSEN) ve Van Valiliği tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısında Afetler, Dönüşüm ve Van başlıklı oturumda konuşan Prof. Dr. Ercan, Türkiyenin Gölcük depreminden büyük ders çıkardığını söyledi.
     Van depremlerinde 644 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Ercan, Gölcük depreminde ise bu sayının 20 bini aştığını kaydetti.
     Gölcükteki arama ve kurtarmalarda 100 kişiden biri kurtarılırken, Vanda 100 kişiden 26sının sağ çıkarıldığına dikkati çeken Ercan, bu gelişmenin Türkiyenin başarısı olduğunu ifade etti.
     Gölcük depreminin ardından Kocaelide başlayan yapısal uygulamaları desteklediğini anlatan Ercan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin zemini gevşek bölgelerde yüksek yapılaşmaya izin vermediğini, bu bakımdan Kocaelinin, Türkiyeye iyi bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.
     Van depremindeki yıkımların zeminden, yapı gerekçeleri ile uygulama eksikliğinden kaynaklandığına dikkati çeken Ercan, Van ve Ercişte yıkımların olmasının nedenlerinden birinin yer altı sularının fazlalığından kaynaklandığını bildirdi.
     Ercan, kent merkezindeki Cumhuriyet ve Kazım Karabekir caddelerinde gördüğü sağlam yapılara sevindiğine işaret ederek, depremde hasar gören binaların güçlendirilmesine ise karşı olduğunu vurguladı.
     Van Gölü kıyısının yapılaşmaya açılmaması gerektiğinin altını çizen Ercan, şunları kaydetti:
     Kıyıdaki boş alanlar yapılarla doldurulmasın. Vanın Erek Dağına doğru zemini sağlam olan kesimlere, TOKİnin yaptığı gibi yerleşimi taşımak gerekir. Çünkü Vanda 7,2lik bir deprem oldu. Deprem yasasına göre, gelecekte de bu tür depremler olacaktır. Çocuklarımız ve torunlarımız bu tür depremleri göreceklerdir. Onlara sağlam binalar ve konutlar bırakmalıyız. Halen çarşı merkezinin genişlediği yerlerin yeşil alan olarak kalması lazım.
     Uygulamaya konulan Kentsel Dönüşüm projesine de değinen Ercan, Kentsel dönüşüm Türkiyenin en büyük projelerinden biridir, bu projenin önemli kazanımları olacaktır. Proje sayesinde gelecek 10 yıl içinde Van, Türkiyenin en gözde kentlerinden biri olacak ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER