Kıbrısın Dünü, Bugünü ve Yarını konferansı

Kıbrısın Dünü, Bugünü ve Yarını konferansı -Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Göksan: Türk askeri canını tehlikeye atarak Kıbrısa çıktı ve bugün üzerinde yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurmamıza katkı verdi


GÜMÜŞHANE (A.A) - Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, Türk askeri canını tehlikeye atarak Kıbrısa çıktı ve bugün üzerinde yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurmamıza katkı verdiler dedi.
     Göksan, Gümüşhane Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen, Kıbrısın Dünü, Bugünü ve Yarını konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrısta 1950li yıllarda yaşanan olayları anlatarak, Her an etnik temizlikle karşı karşıyaydılar. Dağınık bir şekilde örgütlenmeye başladılar. Köylerde, kasabalarda Rum saldırılarına karşı ne yapabiliriz diye sorguladılar. Örgütlendiler ama silahları, topları, tankları, hiçbir şeyleri yoktu diye konuştu.
     Dernek aracılığıyla bir gemi satın alındığını ifade eden Göksan, Bu gemi aracılığı ile Kıbrısa silah götürmeye başladılar. Silah götürmeseydiler, Makariosun Türkiye gelene kadar Kıbrıstaki Türleri ortadan kaldıracağız. Türkiye geldiği zaman kurtaracak Türk bulamayacak söylemindeki duruma düşerdiler dedi.
     Göksan, Kıbrısın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bu önemini, Atatürk 1934de Antalyadaki bir tatbikatta, bu adaya dikkat ediniz, bu ada düşman elinde olursa Türkiyenin güvenliği tehlikeye düşer diyerek, Başbakan Adnan Menderes ise hiçbir Türk hükümeti, Kıbrısın Rumların elinde olmasına göz yummayacaktır diyerek vurguluyordu. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri gereken özeni ve yardımı Kıbrıs Türklerinden esirgememiştir. 1963de Rumların kanlı noeli ile birlikte 11 yıl Kıbrısın küçük bir bölümüne hapsedildik. Ancak teslim olmadık. Çünkü Türkiyenin, Anadolu insanının gelerek bizleri kurtaracağını biliyorduk. Türk askeri canlarını tehlikeye atarak Kıbrısa çıktı ve bugün üzerinde yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurmamıza katkı verdiler. O nedenle ne kadar şükran duysak azdır. Bizler, kurduğumuz bu cumhuriyeti torunlarımızdan emanet aldık, bu emaneti en iyi şekilde koruyup onlara teslim edeceğiz.
     Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise Türkiyenin de Kıbrısın da kolay kazanılmadığını belirterek, Biz büyük bir milletiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bağımsız, hür bir şekilde yaşamasını ve dünya devletleri tarafından da kabul görmesini bekliyoruz dedi.
     Kıbrıs gazilerine ve yakınlarına teşekkür belgesi veren Göksan, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe ve Belediye Başkanı Canlıya, Kıbrısta yaşanan olayların yer aldığı fotoğraf albümü hediye etti.
     Öte yandan, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Bilge Tatver ile bazı yönetim kurulu üyelerinin çalışmalarının yer aldığı resim sergisi Atatürk Kültür Merkezi salonunda açıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Kıbrısın Dünü, Bugünü ve Yarını konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER