Kış geldi... Suriye için bir ekmek,

Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyası -Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: (1) -Burada tek bir amacımız var; dara düşene yardım etmek, komşumuz, akrabamız, Suriyeli kardeşlerimize yardım etmek, zorda olana el


İSTANBUL (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyasında tek amacın, dara düşene, komşu ve akraba Suriyelilere yardım etmek, zorda olana el uzatmak olduğunu belirterek, Bütün mekanizmalarımızla gönderilen yardımların güvenli bir şekilde, sivil halka ulaştırılması için tüm kurumlarımızla çaba sarf ediyoruz dedi.
     Suriyede yaşanan trajedinin mağduru Suriyelilere yardım için seferber olan sivil topluk kuruluşları ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından başlatılan Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye kampanyasının tanıtımı, Haliç Kongre Merkezinde yapıldı.
     Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Sebeplerden çok sonuçlar üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Atalay, yaklaşık 2 yıldır Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmaların içinde olduğunu, bunların içinde bu kampanyayı çok anlamlı bulduğunu söyledi.
     Atalay, Bugünkü, bir Türkiye tablosu, Türkiyenin gücü. Burada onu görüyorum. Ne kadar hoş bir tablo. Katkı veren herkes çok değerli. Bu tabloyu oluşturduğunuz için çok teşekkür ediyorum diye konuştu.
     İnsani yardım için yüreği insanlıktan ve dayanışmadan yana olanlarla, hiç bir ayrım yapmadan, Suriyelilere yardım ulaştırmak amacıyla bir arada olduklarını ifade eden Atalay, Hepimiz için gayet sıradan, günlük hayatımızı idame ettirmenin bir parçası olan bazı ihtiyaç malzemeleri, bugün Suriyedeki kardeşlerimiz için hayat memat meselesi haline gelmiş durumdadır. Burada tek bir amacımız var; dara düşene yardım etmek, komşumuz, akrabamız, Suriyeli kardeşlerimize yardım etmek, zorda olana el uzatmak. Bizim özümüzdeki ifadeler bunlar. Bundan başka gayemiz, bundan başka amacımız yok değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Kampanya, Suriyeli ihtiyaç sahibi vatandaşlar için-
    
     Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kampanyanın sloganı olan Bir ekmek, bir battaniyenin sembol olduğunu, ancak kampanyanın özünü ayni yardımların değil, nakdi yardımların oluşturacağını dile getiren Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Burada nakdi yardım esas olacak. Çünkü içerde ne lazım olduğu, neye ihtiyaç olduğu ayrı bir çalışma konusu. Bu kampanya, Suriyeden Türkiyeye sığınanların ihtiyaçlarını karşılamaya dönük bir kampanya değil. Onları, devlet olarak karşılıyoruz. Orada da sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin çabaları var, biliyoruz. Bu kampanya tamamen Suriyeli ihtiyaç sahibi vatandaşlar için, onlara ulaştırılmak için düzenleniyor. Neye ihtiyaç olduğu çalışılıyor, çalışılacak. Son günlerde ekmek bir simge oldu. Hamada ekmek kuyruğundaki vatandaşların üzerine bomba yağdırılması sonrası, ekmek daha bir gündemde oldu. Burada onun için ekmek kavramı var. Biliyorsunuz, Bakanlar Kurulumuz karar aldı. Bir kararname çıkardık. 50 bin ton buğdayın hemen una çevrilmesi ve ulaştırılması. Şu anda o çalışma yürüyor. Belki peşinden, o da görüşülüyor, seyyar fırınlar ekmek yapacak. Çünkü bir çok yerde enerji yok, elektrik, akaryakıt yok. Unu gönderdiğinizde ekmek haline getirilmesi zor. Buna benzer ihtiyaçlar iyi bir çalışmayla tespit edilecek ve gelen nakit yardımlar o ihtiyaçlar için inşallah kullanılacak.
     Suriyenin içinde çok büyük riskler olduğunun bilindiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
     Fakat insani kriz hat safhada. Onu da biliyoruz. Bütün mekanizmalarımızla, bu gönderilen yardımların güvenli bir şekilde, sivil halka ulaştırılması için tüm kurumlarımızla çaba sarf ediyoruz. Zaten onu şu anda yapıyoruz. Bu birliktelikle oluşacak mekanizma, güç birliği inşallah, daha etkili olacak ve oluşacak yardım, hasıl olacak yardım, daha etkili bir şekilde iletilecek. Biz şu anda, hali hazırda, Türkiyede sığınmacıların bulunduğu kamplarda, Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılarken, bir yandan da Suriye içine sıfır noktadan neler gönderilebilir, onun çabası içinde olduk. En az 20-30 bin kişiye yetecek kumanya gönderiliyor. Bunu Kızılay, sıfır noktadan organize ediyor, karşı taraftan gelen kamyonlarla organize ediliyor ve muhataplarına ulaştırılıyor. Ancak inşallah bundan sonra o konudaki çalışmaları biraz daha farklı şekilde değerlendireceğiz.
    
     -Kampanya için teşekkür-
    
     Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hükümet olarak sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen kampanyayı büyük bir takdirle karşıladıklarını söyledi.
     Katılımcılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın selamlarını ileten Atalay, konunun, pazartesi günü, Bakanlar Kurulunun da gündemine geldiğini hatırlattı.
     Medyanın da kampanyaya destek vermesinin önemine işaret eden Atalay, yardım kuruluşlarını da tebrik etti.
     Türkiye tarafında, hatta Suriye tarafında hizmet veren yardım kuruluşları bulunduğunu ifade eden Atalay, Onları tek tek kutluyoruz, duyarlılıklarından dolayı tebrik ediyorum. Bir araya gelmeleri, ortak bir afişle kampanya yapmaları çok güzel ve takdire şayan. Bunun simgesel değeri çok büyük. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarının bağımsız çabalarının uluslararası kamuoyunda büyük önem ve değer taşıdığını da biliyoruz. Türkiyenin sivilleşme sürecine büyük katkıları olan sivil toplum bu. Toplumun geniş ufkunu gösteren, milletimizin basiretini ve ferasetini, dayanışma ruhunu sergileyen sivil toplum kuruluşları bugün de çok önemli bir misyon üstlenmiş bulunuyor. Siz hep birlikte Türkiyenin gücüsünüz diye konuştu.
     Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hükümet olarak bu sivil çabaya ve kampanyaya destek vermeyi çok önemli gördüklerini ifade ederek, AFAD ve Türk Kızılayının kampanyada sivil toplum kuruluşlarına her türlü desteği vereceğini söyledi.
     Atalay, Devletin tüm kurumları, mazlum Suriye halkına insani yardım ulaştırmak isteyen sivil örgütlere destek olacak. Devletimizin bütün mekanizmaları, sizin bu inisiyatifinizin emrinde olacak. Bunların güvenli şekilde, en ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ifadelerini kullandı.
    
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Etem Geylan
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Kış geldi... Suriye için bir ekmek, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER