Kocaeli Demir Çelik Sektöründe Sürdürülebilir

Kocaeli Demir Çelik Sektöründe Sürdürülebilir Dış Ticaret Projesi çalıştayı


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odasınca (KSO) Kocaeli Demir Çelik Sektöründe Sürdürülebilir Dış Ticaret Projesi çalıştayı düzenlendi.
     KSOdaki çalıştaya katılan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Bülent Balyemez, projenin Ekonomi Bakanlığının Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) Projesi kapsamında ortaya çıktığını belirterek, sektördeki sorunların tespit edilmesinin ve çözüm önerileri geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
     GİTES raporuna göre ara malı ithalatının en fazla demir çelik sektöründe olduğuna işaret eden Balyemez, Kocaelide bu sektörün ağırlığının oldukça fazla olduğunu söyledi.
     Balyemez, şöyle konuştu:
     Devlet, mevcut ithalatların daha aza indirilmesi, iç piyasadan bazı tedariklerin daha fazla sağlanması ve böylelikle ihracatın artırılmasıyla ilgili bir çalışma yapıyor. Demir çelik sektörünün dış ticaret açığı nasıl kapatılır- Dış ticaret açığını daha aza nasıl indiririz- Bunlarla ilgili Ekonomi Bakanlığının çalışmaları var. KSO da bölgede çok fazla demir çelik firması bulunduğu için çalışma hazırladı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) desteğiyle yürütülen projede belli bir noktaya gelindi.
     Projenin temel amacı, bölgenin ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesi, acil tedbirlerin alınması ve planlama çalışmalarının yapılmasıdır. Bununla birlikte bir de özel amaca gittik, demir çelik sektörünün temel girdisi olan hurda ithalatının azaltılmasına yönelik yeterli sektör araştırmaları, strateji geliştirme toplantıları yapılması ve bununla bir eylem planı hazırlanması gereği duyuldu. Sonuç olarak da KSO bu eylem planının takipçisi olacaktır.
     Proje kapsamında belirlenen 80 firmayla dış ticaret anketi çalışması yapıldığını, 5 Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, 6 dernek temsilcisi ve 1 ihracatçı birlikleri temsilcisiyle görüşüldüğünü anımsatan Balyemez, Birebir ziyaretlerle yapılan anket sonuçlarına göre, Kocaelideki demir çelik sektörünün sorunları tespit edilmiş, sonuçlara odaklı sektörün GİTES eylem planı hazırlanmıştır. Demir çelik sektöründe sürdürülebilir dış ticaret çalıştayındaki amacımız, katılımcıların vereceği katkılarla görüş ve önerilerimizi gözden geçirmek ve geliştirmektir diye konuştu.
    
     -KSO Yönetim Kurulu Üyesi Başaran-
    
     KSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Başaran ise amaçlarının Türkiyenin ithalat bağımlılığını azaltarak rekabet gücünü artırmayı hedefleyen girdi tedarik stratejisinin Kocaelideki farkındalığının artırılması olduğunu ifade etti.
     Ulusal stratejiler olarak ele alınan hurda ithalatının azaltılması amacıyla bölgesel düzeyde politikalar oluşturulması, söz konusu sektörlerde bölgede yaratılan katma değerin artırılmasını önemsediklerini dile getiren Başaran, Bu amaca yönelik olarak söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızla birebir görüşmeler yapılmıştır. Üst ölçekte belirlenen stratejiler incelenmiştir ve bir rapor oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen çalıştay, Ekonomi Bakanlığınca ele alınan çalışmalarda önemli bir geri besleme sağlayacaktır dedi.
     Konuşmaların ardından Balyemez, çalıştaya katılan sektör temsilcilerine projede alınan yol ve çalıştayın akışına yönelik bilgilendirme yaptı. Daha sonra sektör temsilcileri sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kocaeli Demir Çelik Sektöründe Sürdürülebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER