Küçük mücevher doğayı evlere taşıyor

Küçük mücevher doğayı evlere taşıyor -Zengin besleyici özelliğinden dolayı küçük mücevher olarak da adlandırılan, minyatür bir portakalı andıran ve kabuğuyla birlikte yenilebilen kamkat bitkisi, evlerde adeta küçük birer nare


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Minyatür bir portakalı andıran ve kabuğuyla birlikte yenilebilen kamkat bitkisi, evlerde adeta küçük bir narenciye bahçesi oluşturuyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, içeriğindeki C vitamini nedeniyle kış aylarının belalısı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelen bir narenciye türü olan kamkat, Kumkuat ve Çin portakalı olarak da biliniyor.
     Bahçe peyzajlarında da kullanılan kamkatlar, meyvelerinin 1-2 santimetre boyunda olması ve zengin besleyici özelliğinden dolayı küçük mücevher olarak da adlandırılıyor. Dünyada kabuğuyla beraber yenilen tek narenciye çeşidi olan bu meyve, en çok ABD, İspanya, İtalya ve İsrailde yetiştirilirken, Türkiyede ise yaklaşık 30-40 yıldır bulunuyor.
     Zeytin büyüklüğündeki meyveleri koparılmadığında 1 yıl kadar bitki üzerinde kalabilen ve aynı lezzetle yenebilen kamkat, son dönemlerde, evlerinde meyve yetiştirmenin keyfini yaşamak isteyenler tarafından ilgi görüyor.
     Evlerde adeta küçük bir narenciye bahçesi oluşturan kamkatlar, güzel görüntüleriyle de evlere ve balkonlara ayrı bir hava katıyor. Meyveleri taze tüketilebildiği gibi marmelat ve reçeli de yapılabilen kamkat, 1 yaşından itibaren meyve vermeye başlayor ve 150 santimetreye kadar büyüyor.
    
     -Çekirdeksiz kamkat çalışmaları-
    
     Mersinin Erdemli ilçesinde bulunan ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Sera Teknolojileri ve Süs Bitkileri Bölümü Başkanı Murat Hocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, C vitamini yönünden oldukça zengin olan kamkatın artık yurt dışında olduğu kadar Türkiyede de yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.
     Enstitüde kamkatın süs bitkisi yönü üzerinde daha fazla durduklarını ifade eden Hocagil, şu bilgileri verdi:
     Türkiye bu bitkiyi ihraç da ediyor, ithalatı da var. Kamkat balkonlarda, ev içlerinde, alışveriş merkezlerinde çok yaygın olarak kullanılıyor. Bizim de enstitüde yıllık 6-7 bin adet üretimimiz var. Bu bitkinin yetiştirilmesinde, gübrelenmesi ve sulama düzenine dikkat edilmesi gerekiyor. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Bunu üretip, satıp kar edelim diye bir düşüncemiz yok. Bu bitkiyi bölgede yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Birinci amacımız karlılık değil, üretimin artması, yaygınlaştırılmasıdır.
     Hocagil, ALATAda kamkatla ilgili bilimsel bir çalışma yürüttüklerini de dile getirerek, şunları kaydetti:
     Mutasyon ıslahı yapıyoruz. Uzun yıllarda bitkide meydana gelebilecek değişiklikleri, kısa vadede belirlemeye çalışıyoruz. Biz bitkinin uzun yıllar güneş ışınlarıyla bünyesinde toplayacağı ışık miktarını röntgen ışınlarıyla veriyoruz. Onun sonucunda bitkide meydana gelebilecek değişikliklere bakıyoruz. Işın sonrasında meydana gelen değişiklikleri gözlemliyoruz. Meyvenin boyuna, sayısına, iriliğine, çekirdek sayısına bakıyoruz. Bu bitkinin meyveleri çekirdekli. Bu çalışmayla çekirdeksiz bir ürün almayı da planlıyoruz. Bunları araştırıyoruz.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Küçük mücevher doğayı evlere taşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER