Medyanın şiddet içerikli haberleri yayınlaması

Medyanın şiddet içerikli haberleri yayınlaması -ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşsizoğlu: Medya, şiddet olaylarının veriliş biçimi, verilirken kullanılan cümleler, görüntüler, görüntülerin sıralanış biçimiyle şiddeti yeniden etk


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan Eşsizoğlu, medyanın şiddet içerikli haber yayınlarken haberleri verme biçimlerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
     Doç. Dr. Eşsizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddet kavramının insana has bir davranış olduğunu belirterek, medyanın şiddet üzerindeki etkisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, medyanın son 20 yıl içerisinde, sayıca arttığını ve internet gibi farklı mecralardan da halka ulaştığını anımsattı.
     Şiddet konusu işlenirken medyanın rolünün önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Eşsizoğlu, Şiddet, kendini yeniden üreten ve tekrarlayan bir kavram. Medya,şiddet olaylarının veriliş biçimi, verilirken kullanılan cümleler, görüntüler, görüntülerin sıralanış biçimiyle şiddeti yeniden etkili hale getiriyor. Eğer şiddet denilen şey toplumda bir ilişki kurma biçimi, bir sorun çözme yöntemi olarak benimsenmişse, medya, şiddet içerikli haber yayınlarken, haberleri verme biçimlerinde daha dikkatli olmak zorunda diye konuştu.
     Özellikle hekime yönetilen şiddet haberleriyle ilgili örnekler veren Eşsizoğlu, bu konuda bir haberi verirken, öncesinde sağlıktaki ve doktor davranışlarındaki olumsuzluklardan bahsettikten sonra verilmesini, şiddet davranışını meşru gösterdiğini kaydederek, haberin veriliş sıralamasının bu konudaki önemini vurguladı.
     Bir toplumda şiddet davranışının sürmesinin en önemli kaynağı şiddetin çözüm yolu olarak belirlenmesidir diyen Doç. Dr. Eşsizoğlu, Şiddet davranışının bir şeyleri çözdüğünü görüyorsak, bunu bu şekilde zihnimizde kurguluyorsak, bu davranışı gösterme riskimiz artıyor. İnsanların günlük yaşamlarında olan, zihinlerinde dolaşan düşünceler, şiddet içeren haberler, filmler, diziler gibi bu tür medya üretimleriyle meşru gibi yansıtılmasıyla, kolayca şiddet davranışına dönüşebiliyor ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Medyanın şiddet içerikli haberleri yayınlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER