Niksarın Fidanları Kültür Sanat Şöleni

Niksarın Fidanları Kültür Sanat Şöleni -Etkinlikler kapsamında şairler Cahit Külebi ve Erzurumlu Emrah anıldı


TOKAT (A.A) - Niksar Belediyesi tarafından düzenlenen Niksarın Fidanları Kültür Sanat Şöleni etkinlikleri kapsamında şairler Cahit Külebi ve Erzurumlu Emrah anıldı.
     Etkinliklere katılan siyasetçi, sanatçı ve şairler, merhum şairler Cahit Külebi ve ve Erzurumlu Emrahın anıt mezarı önünde bir araya geldi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Ali Külebi, babası Cahit ve annesi Fatma Süheyla Külebinin mezarını iki yıl önce Niksara naklettiklerini anımsattı. Külebi, Niksarın kendisi açısından çok önemli olduğunu belirtti.
     Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar ise Külebinin naaşının Niksara getirilmesindeki katkılarından dolayı Ali Külebiye teşekkür etti. Niksarda düzenlenen bu şölenin 1996 yılında Cahit Külebinin sağlığında başlayan bir etkinlik olduğunu ifade eden Yadigar, etkinliğin Külebinin vefatından bugüne dek geldiğini söyledi.
     Gazeteci yazar Rıza Zelyut da Cahit Külebi ve Erzurumlu Emrah gibi değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Niksar Müftüsü Salahattin Şanver, dua okudu. Katılımcılar, Külebi ve Erzurumlu Emrah için dua etti.
    
     -Cahit Külebi Müzesi açıldı-
    
     Şölen kapsamında, Niksar Belediyesi tarafından oluşturulan Cahit Külebi Müzesi açıldı. Müzenin açılış kurdelesini MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar ve Ali Külebi kesti.
     Katılımcılar, daha sonra müzeyi gezdi. Müzenin bir odası, Cahit Külebinin şiir yazdığı oda olarak tasarlandı. Odada Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Bektaş tarafından yapılan Cahit Külebi heykeli dikkati çekti. Ali Külebi, Bektaştan heykelin yeşil renkte yapılan gözlerini elaya dönüştürmesini istedi. Katılımcılar, müzedeki hatıra defterinde düşüncelerini kaleme aldı.
     Niksarda restore edildikten sonra ilçe kütüphanesi, belediye sarayı ve kent belleği müzesi olarak dizayn edilen eski hükümet konağı binasının açılışı da etkinlikler çerçevesinde yapıldı.
     Osmanlı döneminden kalma eseri gezenler, İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Kihtirin hazırladığı Anadolu Beylikleri konulu sunumu izledi.
     Açılış programında, İzmirin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine 20 Haziran 1919da Niksarda yapılan ilk miting de Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Niksar Temsilciliğinin organizesinde temsil edildi.
     Şölene, Mehmet Akif Ersoyun torunu Selma Argon ile Erol Büyükburç, Bilgen Bengü, İskender Doğan ve Ahmet Ahmetovun da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar katıldı.
    
     Muhabir: Recep Bilek
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Niksarın Fidanları Kültür Sanat Şöleni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER