Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü

Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü projesi -Proje, TÜBİTAK tarafından düzenlenen bölge yarışmasında temel fizik dalında birinci seçildi


ERZİNCAN (A.A) - Erzincanda özel bir eğitim kurumu öğrencisi tarafından geliştirilen Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü projesi, TÜBİTAK bölge yarışmalarında temel fizik dalında bölge birincisi seçildi.
     TÜBİTAK tarafından 44üncüsü düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında Erzurumda 25-29 Mart tarihleri arasında 9 ilden bin 61 projenin katılımıyla bölge seçmeleri yapıldı. Seçmelerde, tasarruf sağlamak amacıyla geliştirilen Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü projesi temel fizik dalında bölge birincisi olarak, 20-24 Mayıs 2013 tarihlerinde Ankarada düzenlenecek finallere katılmaya hak kazandı.
     Projeyi hazırlayan 11. sınıf öğrencisi Saliha Beyza Ülker, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, projesinin, tüplü ocağa takılan bir aparatla ocağın üzerindeki tencere, çaydanlık gibi malzeme kaldırıldığında gazı kesilerek ocağın sönmesi ve tekrar tencere, çaydanlık gibi malzeme yerleştirilen yanmasına dayandığını anlattı.
     Mutfaklardaki gaz israfından yola çıkarak bu projeyi geliştirdiğini belirten Ülker, tasarrufu amaçladığı için böyle bir proje hazırladığını ifade etti. Ülker, Günümüz insanı çok fazla israf yapmakta ve bunun farkına varamamakta. Mesela annem evde tencereyi ocaktan kaldırıyor, su doldurmak için musluğa götürüyor ve bu arada gaz israfı oluyor, o bunun farkında değil. Ben bunu fark ettim ve neden boşu boşuna gaz israfı olsun dedim. Tencere ocaktan kaldırdığında ocak sönmüş olsa ve yerine konulduğunda tekrar yansa böyle bir israf olmayacak. Projem buradan ortaya çıktı. Daha büyük alanlarda daha büyük tasarruflar yapmayı amaçladım. Bunun için restoranlar, otellerle hastanelerin mutfaklarını ele aldım. Projemle hemen hemen yüzde 5lik bir tasarruf sağlanmış oluyor diye konuştu.
     Ülker, Ankaradaki seçmelerden de birincilikle dönmek istediği kaydetti.
     Proje danışmanı Fizik öğretmeni İlker Yavuz da proje aşamasında öğrencilerine destek olduklarını belirterek, Yarışmaya bin 61 proje katıldı. Biz bin 61 proje arasında temel fizik dalında bölgede birincisi olduk. 20 Mayısta Ankarada finallere çağrıldık. Orada da derece alırız ümidi içerisindeyiz. Proje geliştirilebilir ve ciddi bir tasarruf sağlanabilir dedi.
    
     Muhabir: Barış Yalçınkayan / Merve Topuz
     Yayıncı: Tuba Karahan
<< Önceki Haber Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER