Organ ve Doku Bağış Haftası

Organ ve Doku Bağış Haftası -Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz: Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 80i canlı vericilerden yapılıyor, ölülerimize dirilerimizden daha çok önem veriyoruz -Alışveriş


KAYSERİ (A.A) - Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 80i canlı vericilerden yapılıyor, ölülerimize dirilerimizden daha çok önem veriyoruz dedi.
     Prof. Dr. Yılmaz, Kayseri Park Alışveriş Merkezinde organ bağışı için açılan stantta yaptığı konuşmada, Türkiyede organ naklinin önündeki en büyük engelin yeterli organ temin edilememesi olduğunu söyledi.
     Her geçen gün organ naklinde başarılı çalışmalara imza atıldığını belirten Yılmaz, organ nakli ameliyatlarının sayısında da artış yaşandığını dile getirdi.
     Sağlık Bakanlığından eskiden olmadığı kadar destek var ancak organ bağışı yok diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
     Beyin ölümü gerçekleşen 4 hastadan sadece 1i organ bağışını kabul ediyor. Kadavradan nakil yüzde 20 oranında. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 80i canlı vericilerden yapılıyor, ölülerimize dirilerimizden daha çok önem veriyoruz. Böbrek naklinin yüzde 80i, karaciğer naklinin ise yüzde 60ı canlı vericiden gerçekleştiriliyor. Avrupaya kıyasla organ bağışında çok gerilerdeyiz. ABD, Kanada gibi ülkelerde organ nakilleri büyük oranda kadavradan yapılıyor.
     İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ise organ bağışına teşvik etmek amacıyla kentte çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
     Tedavi gören pek çok hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğine dikkati çeken Öksüzkaya, şöyle devam etti:
     Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 19,6 iken ülkemizde 4,6. Organ yetmezlikleri hastaların yaşam kalitesine, süresine ve iş gücünde ağır kayıplara neden oluyor. Organ bağışındaki yetersizlik önemli bir sağlık sorunu olarak ülke gündemindeki yerini koruyor. Kayseride kayıtlara göre 569u böbrek ve 11i karaciğer olmak üzere 580 hasta organ nakli bekliyor. Tüm duyarlı vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.
     Kayseri Sağlık Müdürü Öksüzkaya ile gazeteciler daha sonra organlarını bağışladı.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail İçer
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Organ ve Doku Bağış Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER