Son dönem hastalarının umudu oldular

Son dönem hastalarının umudu oldular -Sağlık Bakanlığının Evde Sağlık Hizmeti kapsamında Kırşehirde 360 hastaya evinde sağlık hizmeti veren Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibi, onların son dönemlerin


KIRŞEHİR (A.A) - Abdullah Yıldız - Sağlık Bakanlığının Evde Bakım Hizmeti kapsamında, Kırşehirde 360 hastaya sağlık hizmeti veren Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibi, onların son dönemlerinde rahat etmeleri için çaba gösteriyor.
     Hizmetleri dolayısıyla Kırşehirde Yılın Doktoru seçilen Evde Sağlık Ekibi sorumlusu Dr. Ülkü Büyükdiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılı Nisan ayında başlayan Evde Sağlık Hizmeti çalışmalarına kendisinin 2011 yılı Aralık ayında dahil olduğunu bildirdi.
     İl genelinde hizmet verdikleri 360 hasta arasında, tamamen yatağa bağlı son dönem hastalarının yanı sıra kanser, parkinson, alzheimer, KOAH hastaları, zeka geriliği ve iskelet rahatsızlığı olan çocukların bulunduğunu anlatan Büyükdiş, bu hastaların yara bakımları, sondaları, kan takipleri, raporlarının çıkarılması ile ilaç takiplerini yaptıklarını söyledi.
     Büyükdiş, ayda yaklaşık 150 hastaya bakabildiklerini belirterek, şu bilgiyi verdi:
     Günlük pansumanı olan hastalara her gün gidiyoruz. Haftalık kan takibi olanlara haftalık, sonda değişimi olanlara 2-3 haftada bir gidiyoruz. Yapılan işleme göre ziyaret sıklığı değişiyor. Tedavi uygulaması gerektirmeyen alzheimer ya da parkinson hastaları ile kronik rahatsızlığı olanlarla da iletişim halindeyiz. Haber verdiklerinde gidiyoruz.
     Tamamen yatağa bağımlı olan ve son dönem hastası olarak kabul edilen 75 ile 100 arasında hastaları olduğunu anlatan Büyükdiş, şöyle konuştu:
     Kırşehirde evde sağlık hizmetleri olarak şu an ulaştığımız 360 hasta var. Ama bu birim başladığından itibaren ulaştığımız hasta sayısı 990 civarında. Hastalarımızın sonda bakımları, yara bakımları, son dönem hastalarımızda serum ve damar yolunda beslenmelerinin sağlanması, enjeksiyonlarının yapılması ve verilen tedavilerinin yapılması daha çok gündemde. Kan alınması ve o kandan çıkan raporların takip edilmesi gibi alanlarla hizmetlerimizi veriyoruz. Günde ortalama en az 15 hastamız oluyor.
     Evde sağlık hizmetiyle hastaların sağlığına kavuşmalarını sağlamanın amaçlandığına işaret eden Büyükdiş, Hastanın elimden tutup Allah razı olsun deyip gözümün içine bakması kadar güzel bir şey yok. İşin ucunda hep insanların bize minneti kalıyor. Vefat eden çok hasta var. Çok üzülüyoruz. Bir amca, çok kötü durumdaydı. Öğretmen emeklisiydi. Kitaplarını hediye etmişti. O kitapları saklıyorum. İyileşmesine vesile olduğumuz birçok hasta da var diye konuştu.
     Büyükdiş, Evde Sağlık Ekibinin bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve bir acil tıp teknisyeninden oluştuğunu bildirdi.
    
     -Allah razı olsun-
    
     Yaklaşık 1,5 yıldır evinde sağlık hizmeti verilen 68 yaşındaki Yaşar Kaplıca ise verdikleri hizmetten dolayı ekibe teşekkür ederek, Bunlar olmasa bizim işimiz haraptı. Allah razı olsun, her sabah geliyorlar, iğnemi yapıyorlar. Tedavi ediyorlar. İğnem yapılmasa titreme daha fazla oluyor ve konuşamıyorum, hiçbir iş yapamıyorum. İğne vurulduktan iki saat sonra ancak normal düzenime dönüyorum dedi.
    
     - Yılın Doktoru seçildi -
    
     Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Yetkiner de Evde Sağlık Hizmetinin, devletin güzel uygulamalarından biri olduğuna dikkati çekerek, fedakarca hizmetinden dolayı Dr. Büyükdişin, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yılın Doktoru seçildiğini bildirdi.
     Vatandaşlardan bu hizmeti suiistimal etmemelerini isteyen Yetkiner, birimin, zamanla daha da geliştirilebileceğini ve kapsamının da genişletilebileceğini, psikolojik destek noktasında katkı sağlanabileceğini dile getirdi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Son dönem hastalarının umudu oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER