Tarihi Tecrübe Işığında Anayasa Temel Hak

Tarihi Tecrübe Işığında Anayasa Temel Hak ve Hürriyetler konferansı


AKSARAY (A.A) - Aksarayda, Valilik ve Aksaray Belediyesi işbirliğinde Tarihi Tecrübe Işığında Anayasa Temel Hak ve Hürriyetler konulu konferans düzenlendi.
     Aksaray Belediyesi Tiyatro salonunda düzenlenen konferansta konuşan YÖK üyesi, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, mevcut Anayasanın artık Türk milletinin ve devletinin yapısına, geleceğine uygun düşmediğini söyledi.
     Yeni anayasanın Türk devletinin önünü açmak, Türk milletini yeni ufuklara taşımak için önemli olduğunu ifade eden Aydın, 1876 yılında Kanuni Esasi ile ilk anayasa tecrübesinin yaşandığını, Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonraki dönemlerde anayasaların ortaya çıktığını belirtti.
     Türkiyede yapılan anayasaların kendi içinde problemli olduğunu anlatan Aydın, şunları kaydetti:
     İlk defa Türkiyede sivil bir anayasa yapılıyor. Halkın seçtiği Meclis, hangi parti olursa olsun ilk defa geniş bir görüş toplayarak bir sivil anayasa yapıyor. Anayasa bir ihtiyaçtı. İnşallah başarıya ulaşır. Ancak Anayasayı yaparken tarihi tecrübeden yararlanmak gerekir. Temel hak ve hürriyetler, hukukun üstünlüğü günümüzde çok daha önem kazanmaktadır. Son dönemlerde yapılan anayasalarda temel hak ve hürriyetler çok özel olarak yer almış durumdadır.
     Aydın, konferans sonunda katılımcıların yeni Anayasa ile ilgili sorularını cevaplandırdı.
     Konferansa, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal, Adalet Komisyonu Başkanı Oğuz Han Selçuk, İdare Mahkemesi Başkanı Dinçer Yılmaz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ile davetliler katıldı.
     (AD-RIF)
<< Önceki Haber Tarihi Tecrübe Işığında Anayasa Temel Hak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER