Tarihin sıfır noktasında merdiven izleri

Tarihin sıfır noktasında merdiven izleri -Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve bu yönüyle Tarihin sıfır noktası şeklinde nitelendirilen Göbeklitepedeki kazı çalışmalarında merdiven izlerine rastlandı


ŞANLIURFA (A.A) - Eşber Ayaydın - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve bu yönüyle Tarihin sıfır noktası şeklinde nitelendirilen Göbeklitepedeki kazı çalışmalarında merdiven izlerine rastlandı.
     Göbeklitepe Kazıları Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu yılki 2. dönem kazıları sonucu gün yüzüne çıkarılan eserler hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.
     Mayıs ayında başladıkları yılın ilk kazılarında ağırlıklı olarak tarihi eserlerin bulunduğu yerde koruma çatısı yapımına yönelik çalışmalarda bulunduklarını belirten Prof. Dr. Schmidt, sonbahardaki çalışmalarda da temel koruma olarak yapılacak çatının ön çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti.
     O nedenle sondaj çalışmaları yapıldığını ve ana kayaya ulaşılmaya çalışıldığını aktaran Prof. Dr. Schmidt, gelecek sezonda yine çalışmaları bu konuda yoğunlaştıracaklarını ifade etti. İlk önce geçici bir çatı yapmayı düşündüklerini anlatan Prof. Dr. Schmidt, Bunun için çalışmalar devam edecek. Koruma çatısı yapıldıktan sonra bunun altında tabi arkeolojik kazılara da devam edebileceğiz. Özellikle A, B, C, ve D. yapılarında şu anda yağmur yüzünden bazı çalışmaları yapamamaktayız. Çatıyla beraber bu tip çalışmaları da gerçekleştirme imkanı bulacağız, önümüzdeki sene içinde planımız bu dedi.
    
     -Yeni bulgulara rastlandı
    
     Koruma çatısının ayağının yerleştirilmesi için yapılan sondaj çalışmalarında yeni dikili taş ve bazı heykel parçaları bulduklarını bildiren Prof. Dr. Klaus Schmidt, şunları kaydetti:
     Çalışmalar sırasında heykel parçacıklarına ulaştık. Bunlar bizim daha önce kazıda bulduğumuz benzer heykellerdi. Esas bize sürpriz olan çalışmalarımız sırasında A ve B yapılarında yeni dikili taşlarının ortaya çıkmasıydı. A yapısında bir, B yapısında 2 yeni dikili taş bulduk. Yeni sondajlarla birlikte bizi heyecanlandıran başka bir unsur da çıkan yeni buluntularla ilgili. Bunlar öncekilerden biraz farklılık gösteriyor. Hiç beklemediğimiz şekilde bir mimari kalıntıya rastladık, merdiven açıkça bizi kapı deliği taşına götürüyor, fakat merdivenin genel olarak kompleksini tam olarak bulmuş ve anlayabilmiş değiliz.
     Prof. Dr. Klaus Schmidt, yeni dönemde bu alanda daha fazla çalışacaklarını belirtti.
     Kazı alanının güvenliğinin kameralar ve bekçiler tarafından sağlandığını hatırlatan Prof. Dr. Schmidt, bunun yanı sırada 6 kilometrelik alanın büyük bir çitle çevrileceğini ve alanın kamerayla donatılacağını anlattı.
    
     -Göbeklitepe
    
     Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfanın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
     İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepedeki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
     Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü T biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
     Dünyanın en eski tapınak merkezi olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştı.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Tarihin sıfır noktasında merdiven izleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER