Tüketiciler bilinçleniyor

Tüketiciler bilinçleniyor -TÜKODER Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp: -Eskişehirde bu yıl tüketiciler 24 bin şikayet başvurusunda bulundu ve 17 bin 200 şikayet tüketici lehine sonuçlandı Tüketiciler, Eskişehirde ge


ESKİŞEHİR (A.A) - Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, Eskişehirde bu yıl tüketicilerin 24 bin şikayet başvurusunda bulunduğunu ve 17 bin 200 şikayetin ise tüketici lehine sonuçlandığını bildirdi.
     Özalp, TÜKODER Eskişehir Şubesi merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl içerisinde tüketicilerin şikayetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:
     Tüketiciler, Eskişehirde 2011 yılına göre, 2012 yılında daha bilinçli hareket etmiştir. 2012 yılında Eskişehir genelinde 24 bin şikayet başvurusunun incelenmesi sonucunda, 18 bin şikayetle ilgili karar çıkmış, bunlardan 17 bin 200 şikayet tüketicinin lehine sonuçlanmış, 800 şikayet ise tüketici aleyhine verilmiştir. Çıkan kararların yüzde 90ında tüketici haklıdır kararı çıkmıştır. Şikayetlerin bir bölümü ise iki tarafın anlaşmasıyla giderilmiştir.
    
     -Gelen şikayetlerin yüzde 40ı bankalarla ilgili-
    
     Tüketicilerin lehine kararlar çıkmasının, tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmalarından kaynaklandığını ifade eden Özalp, 2012 yılındaki şikayetlerin, en fazla bankalarla ilgili olduğunu söyledi.
     2012 yılına ait gelen şikayetlerin, yüzde 40ının bankalarla ilgili olduğu görülmüştür diyen Özalp, şöyle devam etti:
     Bankalarla ilgili şikayetlerin kendi içindeki dağılımında, yüzde 90lık bölümünü çekilen kredilerle ilgili dosya masrafları, istihbarat ücretleri, sigorta ücretleri gibi kısımlar oluşturuyorken, yüzde 10luk kısmı kredi kartlarının yıllık aidatları ve iletişim ücretleri oluşturuyor. Tüketicilerin zarara uğramamaları ve mağdur duruma düşmemeleri açısından, 2013 yılında daha bilinçli olmaları gerekiyor.
     Özalp, gelen şikayetlerin önüne geçmek için tüketicileri, tüketici derneklerini ve hakem heyetlerinin yükünü azaltmak adına yapılacak işlerin başında TBMMden geçmesi beklenen Tüketici Yasasındaki bazı değişiklikler olduğunu, bunların başında ise bankalarla ilgili düzenleme geldiğini vurguladı.
     TÜKODER Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, ayrıca tüketicileri ilgilendiren yasadaki değişiklikler arasında eser sözleşmesi diye anılan siparişle alınan ürünlerin de tüketici kanununa ilave edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hicret Özkan
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Tüketiciler bilinçleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER