Türk

Türk-Belçika İş Forumu -TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ETO Başkanı Karacan: Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz


ESKİŞEHİR (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, karşılıklı ticaret hacminin geliştirilmesini istediklerini ancak ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini bildirdi.
     Belçika Veliaht Prensi Philippe, Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın katılımıyla, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle İstanbulda düzenlenen Türk-Belçika İş Forumuna TOBBu temsilen Karacan, katıldı.
     Karacan, programın açılış konuşmasında, Türkiye olarak Belçika ile ticaret hacmini 2015 yılında 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirterek, Türk özel sektörü olarak, Belçika ve ülkemiz ekonomilerinin sahip olduğu önemli potansiyeli, karşılıklı işbirliği anlayışı ile değerlendirmeyi ve ekonomik ilişkileri farklı boyutları ile geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
     Belçikada yaklaşık 220 bin Türkün yaşadığını dile getiren Karacan, bu sayının bile ülkelerin karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için çok büyük bir etken olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
     Belçikaya ihracatımız 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 25 oranında artarak 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İthalatımız ise, 4 milyar seviyesinde gerçekleşmiştir. İkili ticaretimizi dengelemek ve ticaret hacmimizi artırmak ve 2015e kadar 10 miyar Dolara çıkarmak istiyoruz.
    
     -Vize sorunun çözümü için çaba gösterilmeli-
    
     Avrupa Birliği katılım sürecinin, Türkiyenin ekonomik ve toplumsal dönüşüm süreci için en önemli referans kaynağı olduğunu ifade eden Karacan, şöyle devam etti:
     Dolayısıyla, Türkiyenin AB katılım süreci devam etmelidir. Türkiyenin üyeliği, Avrupa Birliği için de kazançtır. Türkiyenin dış ticaretinin yaklaşık yarısı AB üyesi ülkelerle gerçekleşiyor. Ancak, sattığımız veya satın aldığımız malların nakliyesinde sorunlar, kısıtlamalar ve ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalıyoruz. Taşıma kotalarını aşamıyoruz. Neredeyse yarım asırlık bir geçmişi olan ortaklık ilişkimizin sağladığı imkanlardan tam olarak yararlanamıyoruz. Yine aynı şekilde, Avrupa Birliğinin imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları, asimetrik uygulamalara ve haksız rekabete yol açıyor. Bu doğrultuda, ikili ilişkilerimize sorun teşkil eden bir başka husus da vize konusudur. Malların dolaşımı serbest, ama mal satanın serbest dolaşımı yok. Vize sorunu var. Bu sorunları görmezden gelemeyiz. Çözüm için ortak çaba göstermeliyiz. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz
     Forumun ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders tarafından Türkiye-Belçika Karma Ekonomik Komisyonunun oluşumuna ilişkin bir protokol imzalandı.
     TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert, Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Türk - AB İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Feyhan Yaşar, Türk- Belçika- Lüksemburg Ticaret Odası Başkanı Aykut Ekeninde katıldığı forumda, Karacan ayrıca, Eskişehir ekonomisinin dinamikleri ve yatırım imkanları hakkında da Belçika Veliaht Prensi Philippee bilgi verdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER