Türkiyede maden suyu kaynaklarının yüzde 85i

Türkiyede maden suyu kaynaklarının yüzde 85i kullanılmıyor -Türk Kızılayı Afyonkarahisar Maden Suyu Fabrikası Müdürü Başpınar: -Avrupada maden suyu kaynaklarının yüzde 97si kullanılırken, Türkiyede ise yaklaşık yüzde 15i kullanı


ANTALYA (A.A) - Bekir Bektaş - Türk Kızılayı Afyonkarahisar Maden Suyu Fabrikası Müdürü Mehmet Başpınar, Türkiyenin çok zengin maden suyu kaynaklarına sahip olmasına karşın, bu kaynakların yaklaşık yüzde 85inin kullanılmadığını bildirdi.
     Antalyada düzenlenen Anfaş Bevex 2. İçecek ve Foodproduct 20. Uluslararası Gıda İhtisas Fuarına Türk Kızılayı Mineralli Su İşletmeleri adına katılan Türk Kızılayı Afyonkarahisar Maden Suyu Fabrikası Müdürü Mehmet Başpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden suyu sektörü, Türk Kızılayının sektördeki yeri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
     Türk Kızılayının Afyonkarahisardaki fabrikasında saatte 160 bin şişelik bir üretim gerçekleştirildiğini anlatan Başpınar, 2004 yılından itibaren yaptıkları atılım ile Türkiyede sektörün lideri haline geldiklerini belirtti. Türk Kızılayı olarak hedeflerinin sektörü büyütmek ve maden suyu tüketimini artırmak olduğunu ifade eden Başpınar, şöyle konuştu:
     Türkiye maden suyu kaynakları bakımından çok şanslı bir ülke. Kaynaklarımız Avrupaya göre mineral olarak daha zengin ve debileri de yüksek. Ancak kaynaklarımızın tamamını tüketime sevk edemiyoruz. Avrupada maden suyu kaynaklarının yüzde 97si kullanılırken, Türkiyede ise yaklaşık 15i kullanılıyor. Yaklaşık yüzde 85i işletilmiyor. İstense 8-9 kat daha fazla kaynak kullanabiliriz, kullanmalıyız da. Çünkü maden suyunun bir çok faydası var. Türk Kızılayı olarak hedefimiz sektörü büyütmek, geliştirmek ve Avrupadaki gibi Türk halkının da maden suyu tüketimi artırmak.
     Piyasanın her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü kaydeden Başpınar, Türk Kızılayı olarak talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini ifade etti. Talepleri daha hızlı bir şekilde karşılamak, daha fazla kaynağı kullanıma açmak ve dağıtım ağına katkı sağlamak amacıyla Erzincanda da bir fabrika kurulacağını söyleyen Başpınar, bu fabrikanın 2014 yılı başında faaliyete geçmesini hedeflediklerini bildirdi.
    
     -İçilen her maden suyu bir çadır oluyor-
    
     Türk Kızılayı Mineralli Su İşletmelerinin sektörde en fazla kar eden firma olduğunun altını çizen Başpınar, kar amacı gütmelerindeki temel amacın ise daha fazla ihtiyaç sahibine yardım malzemesinin ulaşması olduğunu vurguladı. İçilen Türk Kızılayı markalı her maden suyunun çadır ya da battaniye olarak bir ihtiyaç sahibine ulaştığını anlatan Başpınar, Maden suyundan elde edilen gelirler tamamen Türk Kızılayı Derneğinin yardım faaliyetlerinde, Somalide, Gazzede, Suriyeden gelen kardeşlerimiz için kurulan kamplarda, Van depremi gibi afetlerde ya bir battaniye ya da bir çadır oluyor dedi.
    
     -İç Anadolu daha fazla maden suyu tüketiyor-
    
     Mehmet Başpınar, geniş bir dağıtım ağına sahip olduklarını ancak talep yoğunluğu açısından İstanbul Anadolu yakası, Konya, Antalya, Eskişehir ve Afyonkarahisarın daha hareketli olduğunu belirtti.
     Maden suyu tüketiminde damak tadının da belirleyici olarak rol oynadığını dile getiren Başpınar, buna karşın tüketim alışkanlığı açısından İç Anadolunun daha aktif olduğunu bildirdi. Başpınar, Biz sadece hazımsızlığı gidermesi için içiyorduk ama mineral yapısının zenginliği de çok önemli. Sofralarda içecek olarak da kullanılmaya başlandı artık. Piyasanın büyümesinde bu faktör de çok önemli diye konuştu.
     Tesislerinde ürettikleri maden sularının kaynaktan çıktığı haliyle şişelendiğini ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını anlatan Başpınar, meyveli ürünlerde gıda boyası gibi yapay ürünler kullanılmadığının altını çizdi. Tamamen doğal ürünler kullandıklarına işaret eden Başpınar, Kesinlikle yapay bir ürün kullanmıyoruz. Kızılayın yapısına ters bir defa. Fabrikada üreteceğimiz ürünü çocuğuma içiremiyorsam o işi yapmam. Kızılay da bu anlayışla üretim yapıyor dedi.
     Türk Kızılayı olarak ihracata da önem verdiklerini söyleyen Başpınar, özellikle meyveli ürünlerde Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan ve Iraka dağıtım yaptıklarını ifade etti. En büyük pazarı Hollanda ve Belçikanın oluşturduğunu kaydeden Başpınar, Almanyayı ise büyüyen pazar olarak nitelendirdi. Başpınar, Ortadoğuda da ciddi bir pazarın bulunduğunu ve oradaki payın da arttığını dile getirdi.
     Türk Kızılayı Mineralli Su İşletmeleri olarak 2012 yılında yaklaşık 500 milyon şişe üretim yapıldığını kaydeden Başpınar, bunun yaklaşık yüzde 8inin ihraç edildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Türkiyede maden suyu kaynaklarının yüzde 85i Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER