Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal

Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal ediyor


KIRKLARELİ (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal ediyor dedi.
     Günaydın, Kültür Merkezinde düzenlenen Trakyada Ergene Gerçeği adlı söyleşide yaptığı konuşmada, Türkiyenin her yıl 6-7 milyar dolar tarımda dış ticaret açığı veren bir ülke haline geldiğini savundu.
     Türkiyenin 1 yılda ortalama 8 milyar dolar düzeyinde tarım ürünü ham maddesi ithal ettiğini ifade eden Günaydın, şunları söyledi:
     Gıda talebini karşılamak zorundayız. Bunu ya üreteceğiz ya da, başkaları üretecek ondan alacağız. İki yoldan biri tercih edilecek. Türkiye yılda 1,5 milyon ton soya ithal eder. Yem sanayinde kullanılan bu soyanın tamamı GDOludur. Türkiye yılda 1 milyon ton düzeyinde mısır ithal eder, tamamı GDOludur. Türkiye yılda 1 milyar dolar düzeyinde pamuk ithal eder. Geçen yıl 4 milyon 750 bin ton ithal edildi. Avrupada sorsanız Türkiyeyi buğday ambarı olarak tanımlarlar. Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal ediyor. Bakan Kuraklık oldu, onun için saman ithal ediyoruz diyor. Türkiyedeki ilk kuraklık 2012 yılında değil ki. Cumhuriyet tarihi boyunca memlekette hiç kuraklık olmadı mı-
     Günaydın, Ergene Nehrindeki kirliliğin Trakyanın büyük bir sorunu haline geldiğini belirtti.
     Nehirde yapılması planlanan temizlik çalışmasının sonuç vermeyeceğini ileri süren Günaydın, Ergene 24 saat online izlenerek, günlük numuneler alınacak, böylece 2015 yılına kadar tertemiz bir Ergene yaratılacakmış. Bu ancak masallarda olur. Türkiye 30-40 yıl önce tekstilde çok geri iken şimdi tekstilde dünyanın en önemli ülkelerinden birisi haline geldik. Fransa, İngiltere, Amerika tekstille uğraşmıyor. Pamuğu bize gönderiyorlar biz işliyoruz. Yeni kent alanları oluşturuluyor, ormanlar kesiliyor. Trakya bugününü arayacak demektir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Özgün Tiran / Hakan Şahin
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Türkiye tarihinde ilk kez saman ithal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER