Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin

Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması projesi


GAZİANTEP (A.A) - Türk Patent Enstitüsünce yürütülen Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması pojesi kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Bilgilendirme Toplantısı ve öğretim üyelerine yönelik Patent Randevu Sistemi uygulama toplantısı yapıldı.
     GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkunun açılış konuşmasının ardından Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, üniversite senatosuna sınai mülkiyet hakları, sınai mülkiyetin üniversiteler açısından önemi, yürütülen proje ve Türk Patent Enstitüsünün üniversitelere yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
     Sınai mülkiyetin önemine değinen Asan, bir buluşun patent olabilmesi için 3 koşulu sağlayabilmesi gerektiğini söyledi.
     Bunların yeni olması, sanayiye uygulanabilir olması ve buluş basamağının mevcut bilimsel seviyeyi bir üst noktaya taşınması gerektiğini aktaran Asan, şunları kaydetti:
     Faydalı modelde 3üncü koşul aranmaz. Faydalı model eğer yeniyse bu buluş ve sanayiye uygunluğu giriyorsa faydalı model belgesi olması yeterlidir. Bu bakımdan patente göre biraz daha alması kolay olan ama özellikli bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemli bir sınai mülkiyet türü olduğunu düşünüyorum. İkinci önemli olan sınai mülkiyet bileşeni markalardır. Bunlar işletmeleri birbirinden ayıran çeşitli tasarım logo, kelime ve harflerden oluşan işletmeler hakkında bize kalite, güvenilirlik, fiyat ve benzeri algılar konusunda bir fikir veren markalar konusu buda son dönemlerde önemli bir sınai mülkiyet türü haline gelmiştir. 3üncü tür sınai mülkiyet türü ürünlerin dış görünüşüyle ilgili ortaya çıkan ve kısaca denilebilecek endüstriyel tasarımdır.
     Türkiyede sınai mülkiyetle ilgili yapılan başvurulara da değinen Asan, Türkiyenin Avrupada patent başvuru sayısı bakımından 8inci, dünyada ise 17inci sırada olduğunu söyledi.
     Toplantının görüş ve değerlendirmeler bölümünde, üniversitelerin sınai mülkiyet sistemine entegre edilmesi ve sistemin aktif birer kullanıcısı haline getirilmesi sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
    
     -Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi
    
     Avrupa Patent Ofisi, Avrupa Birliği İç Pazar Uyum Ofisi ve Türk Patent Enstitüsü işbirliğiyle başlatılan Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi 2012 yılında başarılı bir şekilde uygulandı ve 30un üzerinde üniversitede çeşitli etkinlikler düzenlendi.
     Proje faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir Yol Haritası hazırlandı. Sürecin izlenmesi ve koordine edilmesi için yönlendirme komitesi oluşturuldu.
     Yol Haritası, üniversitelere yönelik olarak 6 hedef kapsamında 47 eylem içeriyor. Türkiye genelinde 35 üniversite temsilcisinin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK temsilcilerinin yer aldığı Yönlendirme Komitesi çalışmaları Türk Patent Enstitüsü Başkanı Asan, başkanlığında yürütülüyor.
     Proje faaliyetlerinin ülke genelinde etkin bir şekilde koordine edilmesi amacıyla Yönlendirme Komitesinde 7 Bölge Koordinatörü faaliyet gösteriyor.
     GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, projenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koordinatörlüğü görevini yürütüyor.
     Projenin önemli bileşenlerinden biri olan Senato Bilgilendirme Toplantıları, küresel rekabetin en önemli unsurlarından olan patent, marka ve tasarım gibi konularda üniversitelerin üst yönetimlerinde farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER