Yaramaz çocukların ailelerine 112 uyarısı

Yaramaz çocukların ailelerine 112 uyarısı -Adıyaman 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezine gelen günde ortalama 2 bin 500 çağrının büyük çoğunluğunu çocukların aramalarının oluşturduğu bildirildi -Acil Komuta Merkezi Başh


ADIYAMAN (A.A) - Hakan Furkan / Mehmet Fatih Aslan - Adıyaman 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezini genellikle, çocukların gereksiz çağrılarının meşgul ettiği bildirildi.
     Hayat kurtarmak için zamanla yarışan 112 Acil Servis ekiplerini en çok asılsız ihbarlar yoruyor. 112yi arayarak lüzumsuz yere meşgul edenler arasında, cep telefonunu kontrol edenler, pin kodunu unutup puk kodunu soranlar, arayıp konuşmayanlar ve yaramazlık yapan çocuklar da var.
     Adıyaman 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimi Rıdvan Kurtgöz, AA muhabirine, kentte 6sı merkezde olmak üzere 24 acil sağlık hizmeti istasyonun hizmet verdiğini söyledi.
     Çağrıların alınması ve ambulans sevk işleminin, merkezdeki komuta kontrol merkezinden yapıldığını belirten Kurtgöz, günde aldıkları ortalama 3 bin ihbarın yaklaşık 100ünün acil vakalar olduğunu ifade etti.
     Merkeze gelen 2 bin 500 aramayı, asılsız ihbarların ve gereksiz çağrıların oluşturduğunu vurgulayan Kurtgöz, Bunların büyük bölümünü de çocukların yaptığı aramalar oluşturuyor. Bir farkındalık oluşturmak lazım. İş ailelere düşüyor. Çocuklara neler yapılması gerektiğini anlatabilirler dedi.
    
     -Yanıt vermek zorundayız-
    
     Kurtgöz, yetişkinlerin yaptığı asılsız ihbarlar da bulunduğunu ancak gelen her aramaya yanıt vermek zorunda olduklarını vurguladı. Görevlilerin telefonu açtığında 10 saniye beklediğini, bir ses gelmezse ya da arayan kişi küfrederse telefonu kapattıklarını belirten Kurtgöz, hatların meşgul olması nedeniyle acil ihtiyaç sahiplerinin zor durumda kalabildiğini kaydetti.
     112nin ücretsiz aranabildiğini, sim kart olmasa da cep telefonlarından merkeze ulaşılabildiğini anımsatan Kurtgöz, gerektiğinde telefonların seri numaralarına ulaşarak asılsız ihbarda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
    
     -Çalışanların psikolojisi de bozuluyor-
    
     Kurtgöz, asılsız ihbarlar nedeniyle çalışanların psikolojisinin bozulduğunu, 24 saat usulüyle görev yapan personele bazen gün içinde de dinlenme saatleri ayarladıklarını vurguladı.
     Çağrı merkezi karşılama teknisyeni Abdulkadir Yıldız ise asılsız ihbarların ya da küfürlü konuşmaların morallerini bozduğunu söyledi.
     Meryem Turan da 112yi arayanların daha duyarlı olması gerektiğini, psikolojik olarak ağır şartlarda çalıştıklarını belirterek, ailelerden gereksiz yere acil servisi aramamaları konusunda çocuklarını uyarmalarını istedi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Yaramaz çocukların ailelerine 112 uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER