Yeni İpekyolu güzergahında inceleme

Yeni İpekyolu güzergahında inceleme -DKİB Başkanı Gürdoğan: Sochi Limanının yük taşıyan gemilere kapatılması sonucu Rusya Federasyonu bağlantısı sekteye uğrayan Doğu Karadenizin, Kazbegi-Lars-Verhni kapısı ile bu bölgeye yön


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sochi Limanının yük taşıyan gemilere kapatılması sonucu Rusya Federasyonu bağlantısı sekteye uğrayan Doğu Karadenizin, Kazbegi-Lars-Verhni kapısı ile bu bölgeye yönelik ticareti önemli gelişme kaydedecek dedi.
     Gürdoğan, basın toplantısıyla DKİB heyetinin Rusya Federasyonu ve Orta Asyaya Gürcistan üzerinden karayolu ile geçiş imkanı sağlayacak Kazbegi-Lars-Verhni kapısındaki incelemelerini değerlendirdi.
     Kazbegi-Lars-Verhni kapısını yeni İpekyolu güzergahı olarak adlandırdıklarını ifade eden Gürdoğan, Doğu Karadeniz ve ülkemizin kısa sürede Rusya Federasyonu ve Orta Asya bölgesine kara yolu ile Gürcistan üzerinden geçişini sağlayacak sınır kapısını yerinde gördük. Heyet olarak 30 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında buralarda inceleme ve ziyaretler gerçekleştirdik diye konuştu.
     Gürcistan Kazbegi Gümrük Kapısı ve Rusya Federasyonu Lars-Verhni Gümrük Kapısı yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:
     Görüşmelerde kapının fiilen araç giriş ve çıkışı ile yolcu giriş ve çıkışlarına açıldığı tespit edildi. Ziyaretimiz sırasında kapıdan hem Türk plakalı tırları, hem de Ermesintan, Ukrayna, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerine ait tırların yoğun şekilde giriş çıkış yaptıklarını gözlemledik. Ülkemizden ise Kazakistana yük taşıyan tırlar, dönüşlerinde kısa mesafe olduğu için bu kapıyı tercih ediyorlar. Dolayısıyla bu kapı ülke ve bölge ihracatımıza büyük katsı sağlayacak. Sochi Limanının yük taşıyan gemilere kapatılması sonucu Rusya Federasyonu bağlantısı sekteye uğrayan Doğu Karadenizin, Kazbegi-Lars-Verhni kapısı ile bu bölgeye yönelik ticareti önemli gelişme kaydedecek.
     Sınır kapısının Trabzona 720 kilometre uzaklıkta olduğunu vurgulayan Gürdoğan, Gerek kısa, gerekse uzun vadede bölge ekonomisi ve ihracat açısından Kazbegi-Lars-Verhni kapısın çok önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyoruz. Doğu Karadeniz, yeniden tarihi İpekyolu dönemi misyonuna kavuşacak. Özellikle Sochi Limanının yük taşıyan gemilere kapatılması sonucu kör bir nokta haline gelen Doğu Karadeniz, bundan sonra ihracatta şaha kalkacak dedi.
     Ahmet Hamdi Gürdoğan, 12-17 Kasım tarihleri arasında öncelikli olarak Doğu Karadenizde faaliyet gösteren iş adamlarından oluşturacakları bir heyet ile bölgeye ziyaret gerçekleştireceklerini de belirtti.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Yeni İpekyolu güzergahında inceleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER