Yöresel Hazinemiz Ehram semineri düzenlendi

Yöresel Hazinemiz Ehram semineri düzenlendi


BAYBURT (A.A) - Bayburtta, Yöresel Hazinemiz Ehram semineri gerçekleştirildi.
     Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Şair Zihni Kültür Merkezinde düzenlenen seminere Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut, Vali Hasan İpekin eşi Gülten İpek ile davetliler katıldı.
     Karabulut, seminerin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi hibe programı kapsamında, Küçük Şehrin Büyük Düşünen Kadınları projesini yürüttüklerini söyledi.
     Yöresel Hazinemiz Ehram seminerinin, proje çalışmaları doğrultusunda organize edildiğini ifade eden Karabulut, 2002 yılında kurulan derneğimiz, kadınlarımıza rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Yardımlaşma, dayanışma, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra uyguladığımız 4 ayrı proje ile kadınlarımıza meslek edinme, çalışma ortamı ve kültür adına bir çok eğitim ve hizmet sunduk dedi.
     Seminere konuşmacı olarak katılan Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, dünyada folklor adı verilen bir gelenek olduğunu belirterek, Küreselleşmeye karşı folklorumuz ve geleneksel kültürümüz bizim direncimizdir. Ama eğer ona sahip çıkıyorsak direncimizdir, sahip çıkmıyorsak öyle bir dirençten söz edemeyiz diye konuştu.
     Koçan, ehram kumaşının iki boyutu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Birincisi teknik boyutudur. İkincisi ise dokuduğumuzu tasarıma dönüştürmektir. Tasarıma dönüştürme aşamasında uzman desteğine yani tasarımcıya ihtiyacımız var. Biz sezgilerimizle bir sürü güzel şey yapabiliriz. Yerel alışkanlıklarımızın içinde tasarımcı ve öteki disiplinlerle ilgili uzman danışma mekanizmaları pek kullanılmıyor. Eğer ehramı biz bize yaparsak, böyle de kalırız. Dünya pazarına bizi taşıyabilecek pazarlamacılar bulmamız lazım.
     Bayburt Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hülya Kodan ise el sanatlarının kültürel ve ekonomik hayattaki önemine ilişkin sunum yaptı.
    
     Muhabir: Abdulkadir Nişancı
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Yöresel Hazinemiz Ehram semineri düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER