1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi

1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi -Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatansever: "Hyalomma marginatum cinsi keneler, yanından geçen insanların titreşimlerine geliyor. Keneler, karbondioksidi ve ısınızı his


TOKAT (A.A) - Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever, "Hyalomma marginatum cinsi keneler, yanından geçen insanların titreşimlerine geliyor. Keneler, karbondioksidi ve ısınızı hissediyor, sizi çok iyi görebiliyor, 15 dakika takip edebilir" dedi.
     Vatansever, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesince düzenlenen 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresinde öğrencilere keneler hakkında bilgiler verdi. Fakülte binasında gerçekleştiren kongrede konuşan Vatansever, doğada 900 çeşit kene olduğunu söyledi.
     Dişi kenelerin kan emerek normal büyüklerinin 3-4 katına çıkabildiğini ifade eden Vatansever, "Kan emici dişiler, patlar. O zaman içindeki virüs, parmaklarınıza bulaşır, oradan da eldeki çatlaklardan girerek enfekte eder. Türkiyedeki vakaların bir kısmı da böyle. Kadınlar, süt sağarken keneleri çekiyorlar, keneler patlıyor, böyle enfekte oluyorlar" diye konuştu.
     Vatansever, Tokatta kenelerin daha çok dağlarda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     "Keneler, yaban hayatıyla yakından ilişkilidir. Meşelik yerlerde yaban hayvanı olarak tavşan, keklik, büyükbaş olarak da yaban domuzu ile sığır var. Bunlar aynı ortamı paylaşıyorlar. Eğer bu hayvan türleri aynı ortamı paylaşıyorsa burada hyalomma marginatum cinsi kene olur. Eğer hyalomma marginatum cinsi kene popülasyon olarak çok baskın hale geldiyse Kırım Kongo olur, salgın şeklinde olur. Bu keneler, hava sıcaklığı 10 dereceyi geçtikten sonra aktifleşir. Aktifleşene kadar arazide bitkilerin dibinde toprakta beklerler. Hyalomma marginatum cinsi keneler, yanından geçen insanların titreşimlerine geliyor. Keneler, karbondioksidi ve ısınızı hissediyor,sizi çok iyi görebiliyor, 15 dakika takip edebilir."
     Kenelerin hayvanlarda hastalık yapmadığını vurgulayan Vatansever, "Keneler, hayvanlarda da hastalığa sebep olsaydı bu hastalığı öngörmemiz daha kolay olurdu" dedi.
     Köylerde yaşayanların, pikniğe gidenlerin, dağcılık ve doğa yürüyüşü gibi sporlarla ilgilenenlerin kene kontrolü yapma konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade eden Vatansever, "Maalesef bu yapılmadığı için insanlar hastalanıyor. Bunu yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
     Vatansever, öğrencilere vücuda tutunan kenenin nasıl çıkarılacağını uygulamalı olarak anlattı. Vatanseverin canlı keneleri eline alıp, kolunda gezdirmesini öğrenciler şaşkınlıkla izledi.
    
     Muhabir: Zehra Aydın / Önder Felek
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER