10. ANSİAD Girişimcilik Haftası

10. ANSİAD Girişimcilik Haftası -Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kolbaşı: -1992 yılında ilk kez Çine gittim ve 3 hafta orada kaldım. Üretimimizin yarısı oradan geliyor. Uzak doğunun bir kriz değil


ANTALYA (A.A) - Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Arzumun üretiminin yarısının Çinden geldiğini kaydederek, uzak doğunun fırsat da olabileceğini bildirdi.
     Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ile çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliğinde düzenlenen 10. ANSİAD Girişimcilik Haftası kapsamında Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda Başarı Öyküleri başlıklı panel düzenlendi.
     Panele Art Mim Limited Şirketi kurucu ortaklarından Hakan Külahçı, OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Akan Bektaş ile Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı konuşmacı olarak katıldı.
     Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, konuşmasının başında cebinden 50 lira çıkararak, dinleyicilere Bu parayı almak için ne yapmak lazım- sorusunu yöneltmesi üzerine öğrencilerden çeşitli yorumlar geldi. Bir öğrencinin Gelip elinizden almam lazım diye seslenmesi üzerine Kolbaşı öğrenciye, Gelip al o halde diye cevap verdi. Öğrencinin sahneye gelmesi üzerine parayı öğrenciye veren Kolbaşı, İşte günün girişimcisi. Birçok arkadaşımız yorum getirirken, o yapması gerekeni yaptı diyerek konuşmasına başladı.
     Dünya Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiyede her 100 kişiden 6sının girişimci olduğunu, ancak bunların 4ünün işsizlik nedeniyle girişimciliğe yöneldiğini kaydeden Kolbaşı, Türkiyede öz güvende sorun yok, riski çok güzel alıyoruz. Ancak farklılık konusunda sorun var. Bu yönümüzü geliştirmemiz lazım dedi.
     Arzum markasının İstanbulun Eminönü semtindeki Mısır Çarşısının arkasında yer alan 108 metrekarelik bir dükkanda ortaya çıktığını anlatan Kolbaşı, 1966 yılında aile şirketi olarak kurulan Arzumun 2nci kuşak yöneticisi olduğunu belirtti. Arzumun ilk olarak elektrikli ütüyle piyasaya çıktığını ve halen sektörde ütü konusunda üçüncü üretici pozisyonunda olduklarını anlatan Kolbaşı, 70li yıllarda ilk portakal presini, 90lı yıllarda ise mutfak robotunun en popüler ürünleri olduğunu belirtti.
     Kolbaşı, 1992i yılında ilk kez Çine gittim ve 3 hafta orada kaldım. Üretimimizin yarısı oradan geliyor. Uzak Doğunun bir kriz değil fırsat olabileceğini gördüm. 20 yıldan beri Çine giden biri olarak şunu söylüyorum ki Rusça önemli, evet, ama sanayi tarafında ilerleyecekseniz muhakkak öz geçmişinize Çinçeyi de koyun dedi.
     Kolbaşı, 1996 yılında Türkiyenin imzalamış olduğu Gümrük Birliği anlaşmasının ardından yabancı markaların daha fazla faaliyet göstermeye başladığını ve Bir markan olacaksa Xli, Wlu olmalı anlayışının ortaya çıktığını ifade etti. Bunun üzerine kendilerinin 98 yılında Felix markasını yarattıklarını kaydeden Kolbaşı, 2004te ciddi bir sıçrama yaşadık. Yüzde 76 büyüdük. Yabancıların ilgisini çekti ve bizi satın almak istediler ve hisselerimizin yüzde 49unu İngiliz bir finansal yatırımcıya sattık. Uluslararası alana açılmak istiyorduk ve bu önemli bir ortaklıktı diye konuştu.
    
     -Art Mim Limited Şirketi kurucu ortaklarından Külahçı-
    
     Hakan Külahçı ise mezuniyetinin ardından bir arkadaşıyla ufak bir ofiste işe başladığını, ilk işinin bir perspektif çizimi olduğunu ve bu çizimi annesinden aldığı borç parayla tamamladığını anlattı.
     İlk işinde para alamadığını kaydeden Külahçı, daha sonra bir mimarlık şirketinde maaşlı olarak ve yoğun bir mesaiyle çalıştığını kaydetti. Buradaki yoğun çalışmalarının ikinci ayda maaşının ikiye, dokuz ay sonunda ise beşe katlanarak ödüllendirildiğini ifade eden Külahçı, daha sonra buradan ayrılarak Çanakkale Seramikte çalışmaya başladığını, zaman içerisinde mağaza müdürlüğüne kadar yükseldiğini dile getirdi.
     İlk ofisini açtığında, iç mimarlık ofislerinin yaygın olmadığını anlatan Külahçı, ilk büyük işini Alanyada bir otele yaptığını belirtti. Oteli tamamlamalarının ardından ödemenin büyük kısmını alamadıklarını söyleyen Külahçı, bu dönemden sonra 4 yıl kadar borç ödemek durumunda kaldığını kaydetti. Külahçı, Turizmin gelişmesiyle işlerimizde sirkülasyon yaşanmaya başladı. Bu dönemde ortağımdan ayrılarak kardeşimle ortak iş yapmaya başladık. Küçük olan atölyemiz de bu dönemde zamanla büyümeye başladı diye konuştu.
     Ardından borçlanarak Antalya Organize Sanayi Bölgesinde fabrika kurmaya başladıklarını anlatan Külahçı, fabrikanın tam olarak üretime geçmesinin yaklaşık 6 yıllarını aldığını ifade etti. Zamanla özellikle Türki Cumhuriyetlerden iş teklifleri gelmeye başladığını ifade eden Külahçı, Kaliteden taviz vermediğimiz için Antalyada maalesef iş yapamaz hale geldik. Fiyatlarımız yüksek geldi. Yatırımcılar maliyeti düşürmek için daha az bütçe ayırıyorlardı. Bunun üzerine İstanbulda da işler almaya başladık. Şuan yaptığımız işlerin yüzde 80i İstanbul ve yurt dışında dedi.
     Külahçı, zamanla otel ve tekne imalatı işlerine de girdiklerini sözlerine ekledi.
    
     -OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bektaş-
    
     Ayhan Akan Bektaş da başarılı olmak için sadece eğitimin yeterli olmadığını kaydederek, farklılık yaratmak ve markalaşmaya önem vermenin de önemli olduğunu belirtti. Kariyer planlamasında 35-40lı yaşlarda genel müdürlük pozisyonuna gelinmiş olması gerektiğini ifade eden Bektaş, iş yaşamında gerekli olan yüksek tempoya ayak uyduramayanların sıradan bir yönetici olarak kalacağını söyledi.
     Bektaş, ikinci bir dilin artık iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer aldığını bildirerek, Uluslararası seviyede olabilmek adına İngilizce dışında Rusçanın da olması gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
     Konuşmaların ardında konuşmalar, salondan gelen soruları cevaplandırdı.
     Panel sonunda katılımcılara plaket verildi.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 10. ANSİAD Girişimcilik Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER