112 Acil Servisten su ve ekmek

112 Acil Servisten su ve ekmek isteyen de var -Gümüşhane 112 Acil Komuta Merkezine gelen günlük ortalama 700 çağrının büyük kısmı asılsız çıkıyor -Sağlık Müdürü Boşnak: "Ambulans çağırmak için arayıp, gelirken su ve ekmek getir


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhanede günde yaklaşık 700 çağrı alan 112 Acil Komuta Merkezi, vakalara anında ulaşmaya çalışırken asılsız ihbarlarla da mücadele ediyor.
     Sağlık Müdürü Emre Boşnak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 Acil Servisin toplumun en önemli hizmetlerinden biri olduğunu belirtti.
     Gümüşhanede acil servis hizmetlerini Harşit Vadisi ve Kelkit Vadisi olarak ikiye ayırdıklarını belirterek, "Harşit Vadisinde bulunan kent merkezi ile Torul ve Kürtün ilçelerindeki hastalarımızı Gümüşhane Devlet Hastanesine, Kelkit Vadisinde yer alan Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerindeki hastalarımızı ise Kelkit Devlet Hastanesine sevk ediyoruz" dedi.
     İlk yıllarda çağrıların tek personelle alındığını ifade eden Boşnak, son aylarda çağrıların 4 personel tarafından alınıp, ambulansların yönlendirildiğini vurguladı.
     Gümüşhanede 2013 yılını, 112 acil istasyonlarının fiziki mekanlarını oluşturmaya ayırdıklarını kaydeden Boşnak, bu yıl sonunda ilçelerin tamamında istasyonlara yer ayırmış, bazılarının da inşaatını başlatmış olacaklarını söyledi.
     Boşnak, 112 Acil Servis olarak ilçelerden kent merkezine günde ortalama 7, il dışına 3 olmak üzere toplam 10 sevk gerçekleştirdiklerini belirterek, "20 civarında vaka alıyoruz. Sevkler sırasında Gümüşhanenin dağlık yapısı nedeniyle yol şartları bizi bazen zorluyor. Her ay Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu toplantılarında aylık kararlar alıyoruz. Kamu Hastaneleri Birliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ekiplerinden oluşan heyet, 112 servisinin o ay yaşadığı sorunları masaya yatırarak çözüm yollarını araştırıyor" dedi.
    
     -"Köyüne gitmek için 112yi kullanmak isteyenler de oluyor"-
    
     Boşnak, 112 Acil Komuta Merkezinin günlük ortalama 700 çağrı aldığını, bunların büyük kısmının asılsız ihbar olduğuna işaret ederek, "Bazen arayıp kaza yaptım, 155 mi diye soranlar oluyor. Bunlar iyi niyetli aramalar ama bazen sadece çocuğunu eğlendirmek için arayan, art niyetli kişiler oluyor. Bazen de personelimizi provoke edercesine arayanlar var. Bu tür aramaları savcılığa bildiriyoruz" dedi.
     Zaman zaman ilginç çağrılar aldıklarını, ambulans çağırmak için arayıp "gelirken su ve ekmek getirin" diyenlerle karşılaştıklarını anlatan Boşnak, "Kent merkezinde oturup köyüne gitmek için 112yi kullanmak isteyenler de oluyor. Vatandaş arayıp, köyünde hastası olduğunu söylüyor ve siz yolu bilmezsiniz, ben sizi köye götürürüm diyerek köyüne gitmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
     Boşnak, gereksiz çağrıların acil servis ekibinin gerçek vakalara ulaşmasını aksattığına dikkati çekerek, vatandaşlardan asılsız ihbarda bulunmamalarını istedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 112 Acil Servisten su ve ekmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER